Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 10:33 1 250 8

На всеки 6 души в света се пада по една кола

  • автомобили-
  • население-
  • брой-
  • статистика

Експерти изброиха всички автомобили в света

На всеки 6 души в света се пада по една кола - 1

Продажбите на автомобили и общият брой превозни средства по пътищата продължават стабилно да растат. Специалисти направиха анализ и изчислиха броя на автомобилите по света, разкривайки водещите страни както по отношение на общия обем на автомобилните паркове, така и по гъстотата на колите на глава от населението.

Агенцията Hedges and Company от САЩ представи обширна статистика за световния автомобилен парк. По техни данни в края на 2023 г. в света има около 1.47 милиарда коли. През последните 15 години броят им се е увеличил 1.5 пъти. Китай остава най-големият автомобилен пазар с 415 милиона автомобила, което помага на Азия да поеме лидерството с общо 543 милиона автомобила.

Европа е на второ място с 413 милиона коли, докато Северна Америка е трета с общо 358 милиона. Следват ги Южна Америка с 84 милиона, Близкият изток с 50 милиона превозни средства, Африка с 26 милиона и Антарктида с приблизително 50 превозни средства.

Ситуацията се променя и ако сравним броя на автомобилите с населението. В момента на Земята живеят около 8.1 милиарда души, което означава, че средно на всеки 6 души се пада по една кола. Все пак трябва да се отбележи, че доста хора имат повече от една кола, защото трябва за вземем предвид, че деца и възрастни хора не могат да шофират, както и такива, които не могат да си позволят лично превозно средство.

Въпреки големия брой автомобили в Китай, страната няма най-високата концентрация на моторни превозни средства. Така на всеки хиляда души в Китай се падат 286 автомобила, докато в САЩ тази цифра е 2.5 пъти по-висока и е 710 автомобила на хиляда души.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мерси

    2 1 Отговор
    Аз имам две
  • 2 Ще стане по-зле

    2 4 Отговор
    С навлизането на електромобилите броя ще продължи да се увеличава, защото ще трябва да имаш един автомобил за града и един за дълги пътувания.

    Коментиран от #3

  • 3 Мхм

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ще стане по-зле":

    Какви дълги пътувания ще правиш че и с кола

    Коментиран от #4

  • 4 До Варна и обратно

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мхм":

    Всеки ден да види мама.

    Коментиран от #5

  • 5 Ми да ходи

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "До Варна и обратно":

    Ама с "правилно подбраната кола", както казва Филип от Bri4ka

  • 6 А ток

    0 1 Отговор
    Откъде
  • 7 Бен тен

    2 2 Отговор
    Четох някъде че броя хора ще спре да расте скоро , така че е броя автомобили ще спре да расте. Тоест ще се произвеждат толкова колкото да заменят старите излезли от употреба само.

    Коментиран от #8

  • 8 Е колко да расте

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бен тен":

    "През последните 15 години броят им се е увеличил 1.5 пъти. "

    Ти сериозно ли вярваш, че броя населението се увеличило с 1,5 пъти за 15 години и затова продажбите на автомобили растат?

    В Китай до скоро караха рикши, а съвсем отскоро започнаха да купуват истински автомобили. А Индия тепърва ще ги следва. Скоро продажбите на автомобили няма да намалеят.