Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 14:29 5 356 0

Чували ли сте за BMW M7, произведено под земята в Южна Африка? (ВИДЕО)

  • bmw-
  • m7

Баварците не са произвеждали такава кола и едва ли са знаели за проекта

Чували ли сте за BMW M7, произведено под земята в Южна Африка? (ВИДЕО) - 1


BMW M7, което се произвежда тайно в Южна Африка, беше показано на видео. Южноафриканското издание Cars.co.za направи кратък филм-разказ за този рядък суперседан - M-версията на BMW 7 серия.

Баварците не са произвеждали такава кола и едва ли са знаели за проекта "М-седем" с 3.5-литров атмосферен двигател M88/3. Той обаче не само е произведен в малка серия от ентусиасти от местното подразделение на BMW, но и участва в надпревари със заводска поддръжка.

Те решават да построят състезателната "седмѝца" в Южна Африка през 80-те години на миналия век. Тогава директорът на местното подразделение на BMW е Уолтър Хаселкус, според когото седанът е усъвършенстван на ръка. И всичко това се прави в подземен гараж.

Двигателят с турбокомпресор от европейския 745i не пасва поради дясното разположение на волана: кормилната колона пречи на компресорната система. Тогава Хаселкус намира друг изход. Изборът му пада върху 3.5-литровия атмосферен шестак M88, който се инсталира на BMW M1 и M5.

"Присаждането" обаче не става толкова лесно. Двигателят трябва да бъде поставен под ъгъл и някои от елементите му се налага да бъдат преместени. В резултат на доста усилия и без знанието на централата в Мюнхен, е създадено BMW Серия 7 М, развиваща около 282 конски сили.

От 1984 г. до 1987 г. южноафриканското подразделение произвежда между 209 и 255 екземпляра от 745i SA: повечето от тях с автоматична трансмисия, но някои имат и "ръчка". През 1985 г. седанът участва в местни състезания с фабрична подкрепа, състезавайки се с производствените Alfa Romeo GTV, Ford Sierra XR8 и Mazda RX-7. Що се отнася до примера във видеото, той е възстановен през 2006 г. от майсторите на Evolution 2 Motorsport. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА