Last news in Fakti

7 Декември, 2023 14:28 2 961 19

Превишавате разрешената скорост - мощността на колата ви рязко ще намалява

  • превишена скорост-
  • система за ограничаване на скоростта

Превишената скорост е причина за много смъртни случаи и организациите за безопасност настояват регулаторите да направят нещо по въпроса

Превишавате разрешената скорост - мощността на колата ви рязко ще намалява - 1

През януари 2022 г. Dodge Challenger, движещ се със скорост над 100 мили в час (160 км/ч), преминава на червено и се блъска с миниван. Този инцидент води до загубата на девет живота. След задълбочено разследване Националният съвет по безопасност на транспорта (NTSB) препоръча на регулаторите да наложат ограничители на скоростта в новите превозни средства, за да се намали появата на подобни инциденти. Сега и други организации за безопасност се присъединяват към този призив за въвеждане на технология за намаляване на превишената скорост.

Застрахователният институт за пътна безопасност (IIHS), който провежда независими краш тестове и проучва автомобилната безопасност, в допълнение към други членове на коалицията Road to Zero, настояват автомобилните производители и регулаторите да популяризират технологията за интелигентно подпомагане на скоростта (ISA), както и ограничителите на скоростта в новите превозни средства.

Коалицията насочва вниманието и към Европа, където ISA ще бъде задължителна за нови превозни средства от 2024 г. Технологията използва GPS и камера, за да определи ограничението на скоростта и предупреждава шофьорите, когато шофират твърде бързо.

Превишавате разрешената скорост - мощността на колата ви рязко ще намалява

Искането обаче е тази системи ISA да бъдат оборудвани и с т.нар. динамичен ограничител на скоростта, който намалява мощността на двигателя, след като превозното средство започне да се движи по-бързо от ограничението на скоростта. Други предложения са системите просто да не позволяват на автомобила да превиши предварително зададена максимална скорост.

Искането засега обаче е технологията да е базирана само на предупреждение и да стане задължителна в превозните средства. Те наричат ​​това отправна точка и призовават Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) да определи стандарти за ефективност на тази технология и да изискват от производителите новите превозни средства да предупреждават водачите, ако карат с превишена скорост.

На по-късен етап се предвижда и принудителното ограничение на скоростта посредством намаляване на мощността на двигателя. В допълнение, IIHS препоръчва превозните средства на често движещите се с превишена скорост водачи още сега принудително да бъдат оборудвани с допълнителни системи ISA, които намаляват мощността на двигателя на превозното средство, след като премине прага на скоростта. Има мнение, че тази мярка ще е полезна и за тийнейджъри шофьори, които са по-склонни от други групи да карат с превишена скорост.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русоробскu фронт

    22 5 Отговор
    Бае ти Гання няма да се съгласи и ще залепи пред сензора стикер за 2 лв указваща ограничена скорост 200 км/ч.....

    Коментиран от #4

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 4 Отговор
    Пак невежи дават акъл‼️
    При ограничение 90км/ч някой кара пред теб със 75-80. Решаваш да го изпревариш и тъкмо си се изравнил с него .... бам , активния ограничител те спира . Така колата отсреща има избор в коя от двете машини да се блъсне или да се хвърли в банкета ‼️🥸🥸🥸‼️

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    6 25 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Споко , за такива "експерти" като тебе скоро ще е следващата стъпка , ЗАБРАНА изобщо да "управляваш" автомобил по обществени пътища !! Тогава ще можеш само да се возиш като чувал картофи и няма да решаваш "да изпреварваш" когато не трябва !! Това ще върши много по-умно и предвидливо устройство , наречено робот !!

    Коментиран от #6, #7

  • 4 гост

    5 12 Отговор

    До коментар #1 от "Русоробскu фронт":

    Бае ти Ганя нищо няма да решава , щото този ограничител върви с глоби като за алкохол , тоест конфискация на автомобила и отнемане на книжката поне за 5 години !! А може и със затвор , щото вече е углавно престъпление с умисъл !
  • 5 фрика

    12 2 Отговор
    с ограничение и подтискане няма да се разреши нищо, проблема е в културата на хората и психиката,
    трябва един човек да кара умерено и да пази другите животи.

    отностно другото: Бай Ганьо ще намери начин да хакне всичко, след много много години някой 65г. майстор от гаражо в Перник на 5 ракии например: ще може да хаква тесли, месли, миксери дождове и всичко да маха ограничение за скорости коне AI и т.н. така е устроен естествено светът.
  • 6 Апа

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    За експерти като тебе ще е все по разрешено да връткате Д-то по прайдовете в къси полички , и после да се оправяте по градинките , с превишена скорост !
  • 7 Иванов

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Уважаеми, ти как предпочиташ - да те връхлети някой, който кара с разрешените 90 и си гледа телефона и си чати, или такъв като мен, който кара със120, но си гледа пътя и като те види пред себе си ще намали?

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Уважаеми , предпочитам и двамата които си описал ИЗОБЩО да не управляват автомобил , особено по обществени пътища , защото и двамата са психически , интелектуално и мануално негодни да извършват такава дейност !!! А хвалбата ти , че си бил "гледал " пътя , докато караш с два пъти и повече сигурно над разрешената скорост показва единствено въпиющата ти неосведоменост за жалките ти физически възможности против законите на природата !! И именно за такива като теб ще бъде въведена въпросната забрана за хора да шофират по обществени пътища ! И това ще се случи много по-скоро , отколкото можеш да си представиш !! В момента изключително сериозни държавни и частни организации , като почнеш от застрахователи , икономисти и правозащитни органи работят за това !! И са единодушни , че войната по пътищата е 99 % вина на "шофьорите" ( "пилоти" като теб основно) , носи по-големи щети и вреди от истинските войни и трябва да се спре радикално , тоест чрез премахване на основния и причинител !!

    Коментиран от #9

  • 9 Жана Дарк

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Имайки предвид, че историята е циклична, гилотината може пак да влезе в употреба, както обикновено се случва, когато аристокрацията прекали с "обгрижването" на "пейзаните".

    Всички си мислим, че западното общество се е ояло и няма как да станат такива трусове, но те вече се напълниха с толкова мигранти, че гърнето къкри и не се знае накъде ще избие и колко народ ще се възползва от ситуацията да зулуми.

    Коментиран от #13

  • 10 дон чикен

    5 0 Отговор
    тръгваш да изпреварваш и мощността на колата намалява!?!?
  • 11 Техно

    5 1 Отговор
    При американците това няма да мине. В смешният ЕС е възможно и да мине, но по-скоро и там ще остане на ниво предупреждение. Друг е въпросът че щом е софтуер и JPS, се "лекува" с кабел и лаптоп.
  • 12 Гатьо-брадвето

    3 0 Отговор
    Па язе сакам и катапулт на столетата да сложите, дето като ме треснат съществено, да ме мета в дълбокио Космос! Аааа и после лекинко да ме спущи парашут по нанадолнището, ама тъй щото да кацам направо у леглото при мойта Пена или ако ней дома...у кръчмето.
  • 13 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Жана Дарк":

    Имайки предвид , че историята наистина е циклична , тя НИКОГА не е била решавана от "пейзаните" !!! Дори гилотината , която си мислиш , че е някакво отмъщение на същите е измислена и приложена от омразната ти буржоазия и използвана в БУРЖОАЗНАТА революция във Франция , която забогатялата буржоазия е използвала за да вземе властта от старата наследствена аристокрация , а пейзаните са били просто пешките в тая революция за къшей хляб и преди и след нея са останали същите гольовци !! Никога и никъде , дори при любимите ти болшевики от "пейзаните " не е зависело нищо и са били само масовка за доене !!! Преживейте го , света се движи от можещите и предприемчивите , ако работника можеше да е нещо повече от работник , нямаше да е работник !!! Но той няма нито акъла , нито знанията да върши нещо друго , освен работа осигурена му от някой , който има и акъла и знанията за това !!

    Коментиран от #14

  • 14 Ку-ку

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Затова тези с многото "акъл" сега пискат навсякъде (не само тук в България) че няма работници, които да им произвеждат това, което "акълите" са измислили..... Докато е такова отношението на подобно мислещи, няма да има оправия и много от така наречените "умни"..... ще си останат с акъла само... 🤣

    Коментиран от #15, #16

  • 15 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ку-ку":

    Бъди спокоен , те работници ще си намерят и вече са си намерили , това именно се нарича "изнесено производство" и внос на работна ръка , а скоро и ще имат работници , които не знаят какво е това заплата и стачка , а именно роботи !! И тогава "пейзаните" ще станат пенсионери по рождение на базов МИНИМАЛЕН доход , просто щото някой трябва да потребява произведеното , а не за друго , хахахахаха !!
  • 16 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ку-ку":

    Пак да повторя , като за албански реотан , единственото за което са нужни "пейзаните" на тези които водят света е да са ПОТРЕБИТЕЛИ , а не "работници" , този момент мина преди повече от век !! В момента над 70% от производствата са автоматизирани и компютризирани , а скоро ще са 100 % ! Дори селското стопанство скоро ще е 100 % роботизирано , да не говорим за другите ! Именно нуждата от по-голямо потребление роди увеличените доходи на работниците в западните държави , просто останалия свят беше прекалено беден да му продадат нещо , освен храна и то от най-евтината ! Но те си въобразиха , че могат да имат безкрайни претенции и сега ще бъдат лишени и от досегашните си доходи !

    Коментиран от #17

  • 17 Пейзан

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    А най-забавното, е когато някой пейзан си мисли, че е буржоа или дори аристократ и започне да обяснява на другите пейзани колко са такива или онакива, докато той е нещо "по-така" и много ги разбира работите, поради което той самият ще е от "правилната" страна на историята.

    Едно време дори нас простите пейзани ни караха да четем и размишляваме върху "Криворазбраната цивилизация" и "Пази, Боже, сляпо да прогледа", но може би тези произведения са отпаднали от учебната програма. Или пък може би "буржоата" не е успял да ги прочете с разбиране?
  • 18 Нормален

    2 0 Отговор
    И за какво ще ми е тогава Мерцедес с 500 коня като с Рено със 120 коня ще се пътува по същия начин?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.