Last news in Fakti

4 Януари, 2024 13:52, обновена 4 Януари, 2024 17:36 3 141

8 събития, които промениха автомобилите през изминалата година (ЧАСТ I)

  • автомобили-
  • важни събития-
  • автомобилна индустрия-
  • 2023
8 събития, които промениха автомобилите през изминалата година (ЧАСТ I) - 1

Изключително трудната във всички автомобилни аспекти 2023 година вече е минало. Случиха се много интересни събития, които не могат да се степенуват по значимост или хронология, защото някои имат дългосрочен характер. Никога след въвеждането на автомобила не е имало толкова голяма пропаст между индустрията и клиентите и никога досега автомобилът не е заемал толкова централно място в популярния дискурс, да не говорим за политиката, на национално и глобално ниво. В такъв бурен и понякога див свят ние отдавна сме забравили за ковид, свикнахме с електрическите автомобили и преосмисляме стойността на транспорта, особено в Европа. Но в този материал ще се съсредоточим върху важните световни събития, случили се през изминалата година.

Единен NACS мрежов стандарт за зареждане на електромобили

8 събития, които промениха автомобилите през изминалата година (ЧАСТ I)

Преходът към единен стандарт за зареждане е победа не само за собствениците на Tesla, но и за всички потребители. Повечето компании обявиха поддръжка за Северноамериканския стандарт за зареждане (NACS).

Tesla Cybertruck променя автомобилната индустрия

8 събития, които промениха автомобилите през изминалата година (ЧАСТ I)

На дългоочакваното представяне на серийния пикап Илон Мъск каза, че за Cybertruck са създали и въвели в масово производство уникална метална сплав, която никога преди не е била използвана в автомобилната индустрия. Тя е толкова твърда, че може да издържи на куршуми, а цялостната якост на каросерията на пикапа е по-голяма от тази на суперавтомобила McLaren P1!. Но революционният характер на пикапа е не само в неговия ретро-футуристичен екстериор, но и в неговия дизайн: той въведе 48-волтова система в масово производство, изостави структурата на рама, има външен екзоскелет, изработен от ултраздрава "неръждаема стомана “ собствено производство и др. Заради Tesla Cybertruck в Европа дори бяха преразгледани нормите за сертифициране, които забраниха продажбата му поради твърде острите ръбове, но това ограничение беше бързо отхвърлено.

Стачка на работниците от автомобилната индустрия в САЩ като опит да спрат разпространението на електрически автомобили

8 събития, които промениха автомобилите през изминалата година (ЧАСТ I)

От 15 септември в САЩ тече безпрецедентна стачка на работниците от автомобилната индустрия. Американският синдикат United Auto Workers (UAW) разшири стачката до 38 автомобилни завода! Работниците поискаха значително увеличение на заплатите, нови придобивки и по-кратка работна седмица. Но подтекстът на тази стачка е недоволство от курса за електромобилност, което ще доведе до намаляване на производството.

Навлизането на електрически автомобили в първите места по продажби в много страни по света

8 събития, които промениха автомобилите през изминалата година (ЧАСТ I)

Навремето идеята за притежаване на кола наистина се превърна в постижима перспектива за милиони с появата на достъпни модели. И изглежда, че може да се случи отново. Тъй като електрификацията е толкова скъпа игра, първата вълна от серийни електромобили беше непропорционално изкривена към премиум модели и все още в Европа ( с изключение на Dacia) няма електромобил с цена под €25 000. Но по света много производители успяват да променят тази тенденция и това вече се случва и ще дойде и в Европа. И това е само началото! Volkswagen работи върху бюджетен ID, Renault разкри електрическа версия на Mk1 Twingo, Opel-Vauxhall също намекна за планове за нов градски автомобил, базиран на Corsa. И докато Dacia все още не е определила цена за своя предстоящ електрически Sandero, използването на шаси на Renault и потенциално евтини и ефективни натриево-йонни батерии може да го направи толкова достъпен, колкото и бензиновия модел. Така електрическата мобилност вече не изглежда недостъпна.

ЧАСТ II



Свързани новини