Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 11:30 1 747 6

Jaguar Land Rover оставя електромобилите на заден план

  • jlr-
  • jaguar-
  • land rover-
  • range rover

Компанията ще се фокусира върху хибридите

Jaguar Land Rover оставя електромобилите на заден план - 1

Jaguar Land Rover (JLR) коригира стратегията си в отговор на променящата се пазарна динамика в сектора на електрическите превозни средства. Въпреки че първоначално планираше да ускори въвеждането на електрически автомобили, сега компанията забавя този процес и се фокусира повече върху хибридните автомобили с възможност за включване към електрическата мрежа (PHEV).

Главният изпълнителен директор Адриан Мардел заяви, че JLR удължава времето за разработка на своите електромобили и дава приоритет на наличността на PHEV поради повишеното приемане на тази технология от клиентите. По-рано компанията беше обявила плановете си да пусне на пазара шест изцяло електрически модела Land Rover и два изцяло електрически Jaguar до 2026 г., но сега преразгледа тези цифри на четири Land Rover-а и два Jaguar-а.

Електрическият Range Rover, който ще бъде първият изцяло електрически модел на Land Rover, ще бъде пуснат на пазара по-късно тази година. След това ще бъде представен електрически Range Rover Sport. Тези електромобили ще използват същата платформа MLA като версиите с двигател с вътрешно горене.

Следващите два изцяло електрически Land Rover-а ще бъдат по-малки модели, изградени върху предстоящата електрическа платформа EMA на JLR. Тези модели вероятно ще заменят настоящите модели с двигатели с вътрешно горене като Range Rover Evoque и Discovery Sport.

Освен това JLR планира да възобнови марката Jaguar през 2025 г. с нов електрически модел с четири врати. Този автомобил, чиято цена ще надхвърля 100 000 британски лири, ще бъде изграден върху отделна електрифицирана архитектура Jaguar (JEA). Работи се и по друг изцяло електрически модел на Jaguar.

Мардел подчерта, че е важно да се гарантира, че Range Rover Electric отговаря на високи стандарти преди пускането му на пазара, като изрази готовност да забави пускането му, ако е необходимо. JLR вече е забелязал силно търсене на този модел, като 16 000 души са се включили в списъка на чакащите.

Въпреки фокуса върху PHEV и забавянето на пускането на електромобили, JLR остава ангажиран с дългосрочната си цел за преминаване към изцяло електрически автомобили. Компанията се стреми 60% от всички продажби да бъдат на електромобили до 2030 г., като до 2036 г. те ще нараснат до 100%.

JLR отбелязва значителен ръст в продажбите на PHEV, като през миналата година те са се увеличили с 68% в Европа. Въпреки това компанията се сблъска с проблеми във веригата за доставки, които засягат наличността им.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Старец

    20 0 Отговор
    Всички разбраха, че от електричките нищо не става.
  • 2 Некои уточнения

    14 0 Отговор
    Мажоритарен собственик на JLR е индийската Тата мотърс. Там е и основният пазар, към който са се насочили. Ако там не могат да имат успех е по-добре да не се захващат с електричките. А електроснабдяването в Индия не е като в Щатите, Европа, дори Китай.
  • 3 истина ти казвам

    11 0 Отговор
    Хибрида е къде,къде по добър вариант! Карай си на ток във градът а на магистралата требва да има сажди!
  • 4 КарамЕЛ

    2 5 Отговор
    Да, защото народа го е шубе да вземе ток, поне не е видял ВсичкоТок.
    Хибридът нито пести, нито върви. 2 задвижващи системи, повече проблеми, малко място за пътници.
    "Хибридите са като русалките. Когато ти трябва риба - получаваш жена, когато ти трябва жена - получаваш риба." - Карлос Гон

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "КарамЕЛ":

    Мунчо,русалката я търси на пристанището в Копенхаген.
  • 6 Електрика=идиот

    9 0 Отговор
    Мунчо,Карлос Гон никога не е казвал подобна тъпня.Това е аналогия измислена от ментално обременен човек.Кога за последно си виждал русалка?