Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 10:36 2 091 4

Honda представи CR-V на водород

  • honda-
  • cr-v-
  • водород

Моделът може да се движи и на ток

Honda представи CR-V на водород - 1

Honda представи нов вариант на CR-V с нулеви емисии, който се отличава от повечето съвременни SUV автомобили с интересен силов агрегат. За разлика от напълно електрическите си аналози, Honda CR-V e:FCEV съчетава система от водородни горивни клетки с възможност за зареждане от мрежата и батерия, осигуряваща пробег от 47 км само при електрическо задвижване.

CR-V e:FCEV се задвижва от един-единствен електромотор, монтиран отпред, който генерира 174 к.с. и 311 нютон метра въртящ момент. Енергията се черпи или от модула за горивни клетки и резервоара за водород с тегло 4,3 кг, или от акумулаторната батерия с капацитет 17,7 kWh.

Макар че пробегът по EPA от 435 км не е достатъчен в сравнение с традиционните автомобили с ДВГ, хибридни или изцяло електрически автомобили, отличителна черта е възможността за презареждане на CR-V чрез зарядна станция или контакт. Тази функция смекчава предизвикателствата, породени от ограничената водородна инфраструктура.

Възможността за зареждане от електрическата мрежа става особено привлекателна, като се има предвид оскъдната наличност на станции за зареждане с водород. Honda подчертава, че конфигурацията PHEV е по-подходяща за градско шофиране, а водородната система, разработена в сътрудничество с GM, е предназначена за по-дълги пътувания.

Освен това функцията за двупосочно зареждане позволява на потребителите да използват енергията на батерията, за да захранват с електричество различни устройства, къмпинг оборудване и малки домакински уреди чрез 110-волтов контакт, осигуряващ до 1500 W мощност.

В допълнение към иновативното задвижване, инженерите на Honda са прецизирали шасито и окачването на CR-V e:FCEV, за да поемат по-голямото тегло в сравнение с неговите аналози, задвижвани с ДВГ и хибридни двигатели.

Визуално новият модел се отличава от останалата част от гамата CR-V с уникални дизайнерски елементи. Те включват преработена предна броня с по-елегантна радиаторна решетка и по-големи въздухозаборници, задни светлини с прозрачни стъкла и емблема e:FCEV на задната врата. Портът за зареждане е разположен на предните калници, докато портът за зареждане с водород е разположен на задните калници.

CR-V e:FCEV се предлага изключително във високотехнологичната версия Touring, която може да се похвали с 10,2-инчов цифров инструментален панел, 9-инчов инфоразвлекателен дисплей, безжична свързаност с Apple CarPlay / Android Auto, безжично зареждане, отопляеми предни седалки, тапицирани с кожа на био основа, двузонов климатичен контрол, електрическа задна врата, аудиосистема Bose с 12 високоговорителя и набор от ADAS, включени в пакета Honda Sensing.

Произвеждан в Performance Manufacturing Center на Honda в Марисвил, Охайо, Honda CR-V e:FCEV 2025 ще се продава в Калифорния по-късно тази година, като според информацията ще се предлага и в Япония.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Джамбaза

    1 1 Отговор
    ...осигуряваща пробег от 47 км само при електрическо задвижване.
    Горивната клетка също генерира електричество и задвижването пак е електрическо.
  • 3 тъй шъй

    4 1 Отговор
    Също толкова безперспективно, колкото батерийните коли в момента. Ако някога направят перфектната батерия за електромобил, водородните няма да имат никакви предимства. Основният въпрос е кога ще има батерия подходяща за електромобил, а не заимствана и добра за телефон.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.