Last news in Fakti

1 Април, 2024 20:24 2 843 16

Екоактивисти поляха електромобил с масло

  • електромобили-
  • ford-
  • f-150 ligthning-
  • активисти

Те смятат, че колите на ток не решават проблемите със замърсяването

Екоактивисти поляха електромобил с масло - 1

През уикенда членовете на организацията за борба с климатичните промени Extinction Rebellion бяха принудително изведени от Международното автомобилно изложение в Ню Йорк. Те бяха забелязани да изливат нещо като масло, върху електромобил и изложбения под, докато скандираха: "Никакви електромобили на мъртва планета". Демонстрантите се насочиха към изцяло електрическия Ford F-150 Lightning, специално модифициран за офроуд употреба, който току-що беше представен пред публика при откриването на изложението. Въпреки че изглеждаше противоречиво, групата уточни, че протестът им не е насочен срещу автомобилните ентусиасти, а по-скоро срещу индустрията на електрическите превозни средства.

Марк Греъм, активист от Extinction Rebellion, участващ в протеста, подчерта, че възражението им не е срещу желанието на хората да шофират, а срещу зависимостта от автомобилите. Според групата по-голямата част от емисиите от автомобилите, както при производството, така и при използването им, се дължат на тези, които имат алтернатива на шофирането.

Extinction Rebellion твърди, че електрическите превозни средства не решават основните проблеми на транспортния сектор, а само заменят една неустойчива форма на транспорт с друга. Те подчертават значителното въздействие върху околната среда на производството на електромобили, особено поради добива на ресурси като стомана, който представлява значителна част от глобалните емисии на CO2.

Въпреки че са направени някои стъпки, като например инвестиции в екологично производство на стомана, напредъкът остава бавен. Освен това групата твърди, че производството на електромобили първоначално е по-въглеродно интензивно от това на традиционните превозни средства, въпреки че анализите показват дългосрочните им ползи за околната среда. Въпреки това Extinction Rebellion твърди, че преминаването единствено към електромобили не е в състояние да се справи адекватно с неотложната климатична криза.

Майлс Грант, говорител на Extinction Rebellion, твърди, че електрическите превозни средства не решават основните проблеми, свързани с автомобилите, като обширната инфраструктура, ресурсоемкото строителство и присъщата им енергийна неефективност, дори и при електрическите модели. Той предполага, че популярността на електромобилите се дължи на способността им да поддържат статуквото, а не да го предизвикват из основи.

В резултат на това групата се застъпва за по-широки дискусии относно екологичните решения, които да включват по-малки, по-устойчиви превозни средства и обществен транспорт. В допълнение към протеста си на автомобилното изложение Extinction Rebellion наскоро организира демонстрация по време на бродуейско представление на пиесата на Хенрик Ибсен "Враг на народа", правейки паралели с тежкото положение на главния герой при разкриването на неудобни истини.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво беее

    22 1 Отговор
    !!!!!!!!!!!!????????????
  • 2 МММ да

    34 7 Отговор
    Дори се оказа, че са по-голям замърсител.
    Самолетите и корабите са най-големия замърсител като цяло, след това тия електрици и нормалните автомобили накрая.
  • 3 Факт

    28 4 Отговор
    Климатичните промени са планетарни. Друг е въпроса, че прекомерната популация на хората унищожава животинските видове.

    Коментиран от #4, #16

  • 4 ристьо мамута

    20 5 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Случайно да си забелязал/ла, че т.н.климатични промени настъпиха след монтирането на огромно количество базови комуникационни станции? GSM мрежите са вид микровълнова печка, от космоса сателити те пържат, а в същото време Института за Земята в Австрия твърди, че вече 4 поредни години земната кора изстива с по 0,7 градуса на година.

    Коментиран от #6

  • 5 Гост

    26 4 Отговор
    Какви дългосрочни ползи от електромобили, като те се купуват веднъж и край - нямат пазар втора употреба. Докато колите с ДВГ могат и пета употреба да се препродадат и ползват.
  • 6 Гост

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "ристьо мамута":

    Около 9500 сателита обикалят в орбита, днес.

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    24 1 Отговор
    Идеята да се кара на ток е добра. Няма горене, няма черпене на кислород.... Но батерията е това, което разваля цялата работа. Докато не изнамерят по-екологична и по-ефективна батерия, електромобилите няма да станат по-апетитни.
  • 8 Ммм... да

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Старлинг на Мъск ще пусне 12 хил.
  • 9 Ден

    14 0 Отговор
    На екоталибаните няма угаждане!
  • 10 Урсула фон дер Келепир

    9 2 Отговор
    Я си джиткам с джета фър-кац и мажа чер руски хайвер на филийка от украинско зърно с френско шампанско, хванете ме за емисията!
  • 11 Галя от ПосолствоТО

    14 1 Отговор
    Яж бръмбари и оди пеш, и само гай секс да не се размножавате
  • 12 ........

    14 1 Отговор
    Така и не разбрах защо тези еко сектанти не отидоха да протестират пред някой вулкан?Вулканите замърсяват най-много.Сега малко активността им ще понамалее,защото някакъв Ники Еврото се чувствал заплашен от тях въпреки че са далече хаха.То тези еко сектанти си нямат угодия и крещят за каквото им плащат.Преди беше Глобално затопляне,а сега минаха на "климатични промени".Важното е пропагандата да им върви,за да може онея от Давос да прикрият престъпленията си спрямо човечеството,защото го съкращават с лабораторни вируси,експериментални "ваксини" и войни.
  • 13 Госあ

    3 8 Отговор
    Явно субсидиите са спрели, та им е дошъл акъл в главата. Дори водорода няма да намали необходимостта от драстично намаляване на личните превозни средства в градовете. За извънградско мога да се съглася, че наистина са необходими. И това много лесно може да се постигне с gps. Всеки трябва да има определен километраж, който да навърта с личен автомобил в града. Изобщо със всичко. И според социалния рейтинг да има някакви разлики , нормално е хирурга да може да ползва повече личен автомобил от тия дето се разкарват по кафенца. Планова икономика.

    Коментиран от #14

  • 14 Тревя

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Браво, успя да изобретиш "крепостничеството"!
  • 15 Бай Иван - Циганина

    4 0 Отговор
    В Америка нямат ли една туба с бензин и кибрит, че ги заливат с масло?!
  • 16 селянина с колелото

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Прекомерната популация на хомосапиенс ще доведе до самоунищожаване. Само ние сме вид който не живее в баланс със заобикалящата го среда. Изяждаме ресурсите без да мислим за тяхното възстановяване, все едно утре може да се преместим на друга планета и да продължим по същя начин. Може би само вирусите имат подобен начин на съществуване.