Last news in Fakti

4 Април, 2024 15:35 3 190 4

Електромобилите в Норвегия могат да станат повече от бензиновите коли, но не и от дизеловите

  • електромобили-
  • дизелови коли-
  • норвегия
Електромобилите в Норвегия могат да станат повече от бензиновите коли, но не и от дизеловите - 1

Електрическите автомобили по пътищата на Норвегия може скоро да изместят бензиновите автомобили, но ако този ръст продължава със същите темпове ще са нужни поне още пет години, преди да надминат по брой дизеловите автомобили.

Норвегия остава лидер в продажбите на електрически автомобили, като от началото на тази година приблизително 90% от всички нови автомобили, продадени в страната, са електрически. Страната е напът да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили, но те все още са болшинство по пътищата.

Въпреки че продажбите на нови електрически автомобили в Норвегия лесно изпреварват продажбите на бензинови и дизелови модели през последните години, данните от Норвежкия орган за обществени пътища показват, че в страната има приблизително 776 00 бензинови коли, 1 068 929 дизелови коли, 339 724 хибрида и 700 358 електрически коли.

Говорейки пред Reuters, старши изследователят в мозъчния тръст CICERO Роби Андрюс каза, че броят на електрическите автомобили скоро ще надхвърли броя на бензиновите автомобили, но ще са нужни най-малко пет години за да задмине този на дизеловите и това, при сегашните нива на популярност на електромобилите.

„Ако тази тенденция продължи през следващите 12 месеца и като се има предвид, че продажбите на чисто бензинови автомобили сега са незначителни, следващата година или дори този декември ще има повече нови електрически автомобили по пътищата, отколкото чисто бензиновите автомобили “, казва Андрюс.

Имайте предвид, че през януари електрическите автомобили представляват 92.1% от всички нови автомобили, продадени в Норвегия. но тенденцията сочи към намаляване на интереса. Този показател се понижи през март до 89.3%, отчасти поради по-високите лихви и намалените данъчни облекчения.

През 2023 година правителството на Норвегия премахна освобождаването от ДДС за електрически автомобили, струващи над 500 000 норвежки крони (46 700 долара), което ги направи доста по-скъпи.

И това се усети, макар и слабо, но тенденция е към намаляване на интереса към електромобилите в страната, където най-много се купуват. Така, че вероятността дизеловите коли да доминират още дълго по пътищата на тази страна не е никак малка.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пилот на Ферари

    18 3 Отговор
    Това ли е краят на електрическата ера в Германия ? Търговците на употребявани коли не искат електромобили, защото трябва да ги подаряват !!
    Откакто държавните субсидии при покупка на електрически превозни средства бяха спрени през декември, търсенето е спаднало с 54%. Дилърите на различните марки се борят със зъби и нокти да продадат единични бройки, но още по-лошо е положението на пазара втора ръка.

    Толкова за електричките .....

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пилот на Ферари":

    Теслю адреналинката електричка, твърди точно обратното.Тесла има ръст в продажбите и тази година ще продаде 3 милиона Тесли.
  • 3 Факт

    7 3 Отговор
    В Сащ памизобщо няма дизели и живеят много пп добре от норвежците
  • 4 Ха ха ха а така

    1 0 Отговор
    Та на въпроса . Либералистичната измама с електричките е на път да се провали изцяло , и пак ще си караме бензинки и дизелчета като пичове безгрижни ....