Last news in Fakti

4 Април, 2024 19:53 1 161 13

Tesla ще прави коли за Индия в Германия

  • tesla-
  • model y-
  • model 3

Компанията вече е започнала производство на електромобили с десен волан

Tesla ще прави коли за Индия в Германия - 1

Според източници, запознати с плановете на компанията, Tesla е започнала производство на автомобили с десен волан в завода си в Германия, като планира износ за Индия по-късно тази година. Този ход означава, че Tesla напредва към потенциално навлизане на индийския автомобилен пазар, който е третият по големина в света. Съобщава се, че екип на Tesla ще посети Индия през следващия месец, за да проучи потенциални места за местен производствен завод, изискващ инвестиция от около 2 млрд. долара. Производството на автомобили с десен волан е започнало, като някои бройки ще бъдат доставени в Индия до края на тази година.

Все още не е уточнено кой модел на Tesla ще бъде изнасян за Индия, но в момента компанията произвежда Model Y в завода си в Берлин. Наскоро Индия намали данъците върху вноса на някои електрически превозни средства, особено за компании, които инвестират поне 500 млн. долара в местно производство в рамките на три години, което е в полза на Tesla.

Съгласно преразгледаната политика компаниите могат да внасят до 8000 автомобила годишно при по-ниска данъчна ставка, което представлява благоприятна възможност за Tesla. Плановете за доставка на автомобили за Индия отбелязват първия случай на производство на автомобили с десен волан в Берлин, като заводът на Tesla в Шанхай традиционно се занимава с производството за такива пазари.

Навлизането на Tesla на индийския пазар се очакваше отдавна, като главният изпълнителен директор Илон Мъск участва в дискусии с индийски официални лица, включително с министър-председателя Нарендра Моди. Експанзията на компанията в Индия съвпада със забавянето на търсенето на електрически превозни средства на основните ѝ пазари в САЩ и Китай, на фона на засилената конкуренция от страна на китайските производители.

Стратегията на Tesla за Индия включва инвестиции в мрежа за зареждане и засилена локализация на компоненти, наред с изграждането на производственото съоръжение. Потенциалните места за фабриката включват Тамил Наду, Махаращра и Гуджарат, като очакванията са производството да започне до две години.

Въпреки че пазарът на електромобили в Индия все още е сравнително малък, правителството има за цел да увеличи дела на продажбите на електромобили до 30% до 2030 г. Навлизането на Tesla в Индия следва подобни стъпки на конкуренти като VinFast, която наскоро обяви инвестиция от 2 млрд. долара в страната и започна изграждането на завод за електромобили в Тамил Наду.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кольо

    2 7 Отговор
    Според копейките в Германия вече нищо не се произвежда...

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пилот на Ферари

    10 1 Отговор
    В Европа не потръгна . Това ли е краят на електрическата ера в Германия ? Търговците на употребявани коли не искат електромобили, защото трябва да ги подаряват !!
    Откакто държавните субсидии при покупка на електрически превозни средства бяха спрени през декември, търсенето е спаднало с 54%. Дилърите на различните марки се борят със зъби и нокти да продадат единични бройки, но още по-лошо е положението на пазара втора ръка.

    Толкова за електричките .....
  • 6 Сск

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Кольо":

    Как да им обясниш на червените амеби, що е то трета икономика в света! При това със само 85 милиона население и оскъдни природни ресурси.

    Коментиран от #7

  • 7 Само питам

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сск":

    Коя е третата икономика ? И коя първата ?

    Коментиран от #9

  • 8 Факт

    8 3 Отговор
    Повече немска кола никога торални баклюци още от мерк 124 са торална щета гниещи маломощки сандъци.
  • 9 Сск

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    1.САЩ
    2.Китай
    3.Германия
    Ако се информираш от фейса и от комшията ,за тебе това инфо не важи!

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Гориил

    1 1 Отговор
    Това говори много. Производството в Индия е възможно, ако отношенията между Ню Делхи и Вашингтон са ангелски. Всеки, който мисли така, ще бъде разочарован.Индия няма да се съгласи със скандала със санкциите и скъсването на връзките с Русия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Техно

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сск":

    Найн, приятелю. ЕС може да е трета икономика, но ако гледаме държави - Япония е на трето място.
  • 13 Техно

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сск":

    Погледнах. Верно немците са изметили Джапан от третото място. Извинявам се.