Last news in Fakti

15 Април, 2024 15:56 1 735 16

Tesla съкращава 15 хиляди служители

  • tesla-
  • мъск-
  • персонал

Очаква се тази съдба да застигне поне 10%

Tesla съкращава 15 хиляди служители - 1

Tesla се подготвя за значително намаляване на персонала, като планира да съкрати над 10% от служителите си, съобщава технологичното издание Electrek, позовавайки се на вътрешна бележка.

Според меморандума компанията на Илон Мъск е инструктирала мениджърите да определят критичните членове на екипа, като същевременно е спряла изплащането на някои награди по акции и е отменила годишните прегледи на някои служители. Освен това производството в Гигафабриката в Шанхай е било намалено.

При 140 473 служители в световен мащаб към декември 2023 г. се очаква съкращенията на Tesla да засегнат приблизително 15 000 работници. Мъск подчерта необходимостта от намаляване на разходите и повишаване на производителността, тъй като компанията се подготвя за следващата си фаза на растеж.

Tesla, която трябва да отчете тримесечните си приходи на 23 април, се сблъска със спад в доставките на автомобили през първото тримесечие, отбелязвайки първия си спад от близо четири години и падайки под пазарните очаквания.

На фона на тези предизвикателства, според слуховете Tesla се отказа от плановете си за производство на достъпен автомобил, което е отклонение от дългогодишната цел на главния изпълнителен директор Мъск да направи електрическите превозни средства достъпни за масите.

Това не е първият път, в който Tesla съкращава работната си сила. През февруари миналата година компанията съкрати 4% от работната си сила в Ню Йорк като част от цикъла за преглед на резултатите, предшестващ синдикална кампания, инициирана от служителите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    16 3 Отговор
    И това е само началото.
  • 2 КуПуВай

    9 3 Отговор
    Купувай чадо, че да се "усървшенстват" и да увлоняват повече... логиките им са винаго наобратно: вместо да се продадат на китайците и да свършиа "западната епипея по технологиите" - няма нещо което китайците в днешно време не могат, защо се инатат на запад не знам.
  • 3 Ден

    15 4 Отговор
    Капитализма е истинското зло,а неговите храмове са банките символите на злото!

    Коментиран от #14

  • 4 Антон

    12 4 Отговор
    Лапни шараните, почитатели на електрическите недоразумения, явно са на привършване. Отделно истинските премиум марки пуснаха свои модели и буквално убиха теслата. Свършиха мантрите ,че теслата е премиум, свърши че е единствената електричка, липсва на дилърства и т.н. и постепенно идва естествения развой на събитията.
  • 5 тъй шъй

    13 4 Отговор
    Скоро, внезапно може и ново 100% съкращение на персонала. Ще се пренасочват към космически кораби задвижвани от батерии. Май на фиаско вървят нещата. Логичен крах на човек с несъвместими с този сериозен бизнес, патологични отклонения.
  • 6 Гост

    15 2 Отговор
    Лоши новини за Теслю,няма 50% растеж.Развалиха му медения месец с Грета.
  • 7 Васо Високоволтовия

    8 2 Отговор
    Съкращава 15к в Германия и Калифорния, но ще отваря нов завод в Индия. Просто прехвърля работата. Иначе Тесла е в упадък и колите стоят непродадени.

    Коментиран от #8

  • 8 Круша

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Васо Високоволтовия":

    Ха, дано да е вярно това за Индия. Нахапаните ябълки се чудят как да се оправят с онези там в тази прекрасна страна (в заводите на Тата), че имат всичките пари на света, така че Тесла освен да се загробят там друго едва ли ще постигнат.
  • 9 Къпан пор

    3 0 Отговор
    В Индия имат слонове,защо са им Тесли.
  • 10 Съвсем в реда на нещата

    4 0 Отговор
    След като търсенето е намаляло и не се сбъдват прогнозите за мега растеж , съвсем резонно е да дойдат съкращенията. Еуфорията с ел.колите мина, нови потребители ще бъдат някакъв нищожен процент.
    Тук в сайта на факти последните месеци имаше статии на тема: Как повече от 60% от хората закупили ел.кола, не биха си купили отново такава. Имаше статия как прогнозите на мерц за продажба на ел,коли не се сбъдват и са значително под очакванията им. Имаше статия как произведени ел.коли стоят по логистични центрове и складове, тъй като никой не ги купува. Имаше статия за някакъв глобален играч с коли под наем, който закупил значителна бройка ел.коли и се оказва че няма особено търсене за тях.
    Масово хората се сетиха за какво иде реч и че притежаването на ел.кола е повече неудобство, отколкото предимство.

    Коментиран от #11

  • 11 Трифонов

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Съвсем в реда на нещата":

    А междувременно, Мъск стана мулти, мултимилиардер. Ей тъй се прави, откакто съществува пазарна икономика. ЕДИНСТВЕНО чрез маркетингови тактики ВНУШАВАШ на потребителя, че се НУЖДАЕ от тъпотията, която продаваш. После е лесно. Веднъж станал подвластен на "нуждата" от твоя продукт, света ще преобърне, но ще намери начин да го купи. Помните последната сцена от "Вълкът от Уолстрийт", нали? Ей това е универсалният ключ към успеха на спекуланта!
  • 12 ...

    3 0 Отговор
    току виж и резидентния теслю са съкратили, не му виждам редовните глупости в последно време 🤡
  • 13 Политик

    0 0 Отговор
    Има голямо противоречие, конфликт на интереси между това което се говори от политиците и "зелените" от една страна и това което целят корпорациите, в случая автомобилните производители. Първите говорят за екологичен живот, икономии на ресурси, съхраняване на природата такава каквато е. Вторите искат свръх печалби, без да ги интересува нищо друго. И накрая ние потребителите получаваме продукти които са някъде по-средата между "свръх печалбата" и "зеления начин на живот", които в повечето случаи са "нито риба нито рак".
  • 14 Селянина с колелото

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ден":

    Вече не сме в епохата на "Капитализма". Обществения строй в момента се определя като "Корпоративизъм" или "Монополизъм", управление на държави и континенти от мултинационалните корпорации. Политиците са само параван, за по-плавен преход, да не стресираме "овцете" че ще спрат да дават мляко.

    Коментиран от #15

  • 15 НЕ МОНОПОЛИЗЪМ А ОЛИПОЛИЗЪМ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Селянина с колелото":

    ОЛИПИЛИЗМА Е ПОНЯТИЕ ЗА ЗАДРУГА ОТ МОНОПОЛИ ОПГ С ЦЕЛ НИЗКИ ЗАПЛАТИ И НАГЛАСЕНИ КРАЙНИ ЦЕНИ НА СТОКИ И УСЛУГИ С ЦЕЛ УЩЪРБ ...ЗАНУЛЯВАНВ НА КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ
  • 16 гост

    0 0 Отговор
    В Норвегия няма такава информация, явно Путин е измислил това съкращаване на работници за да си отмъсти на свободния свят