Last news in Fakti

25 Февруари, 2014 11:59 30 143 9

Страните с най-опасни пътища

  • пътища-
  • катастрофи-
  • загинали

Научноизследователският институт по транспорт в Мичиган (UMTRI) публикува интересна класация на най-опасните и най-безопасните пътища в света. Проучването е направено въз основа на данни за пътно-транспортни произшествия, взети от Световната организация по здравеопазване. Специалистите отчитат и броя на загиналите при ПТП-та, съотнесени към броя на населението на дадена страна. На основата на тези данни е съставена и следната класация.

Държавите с най-опасни пътища са основно на континента Африка и в Близкия изток. Не са малко и тези в Азия и Южна Америка. За щастие България не попада в тази негативна класация, но едва ли някой си мисли, че нашата страна попада и в класирането при най-безопасните пътища. Държавата с най-опасни пътни артерии е Намибия. На 100 000 души от населението при ПТП загиват 45. Следва Тайланд с 44 загинали в катастрофи на 100 000 от населението, а петицата се допълва от Иран, Судан и Свазиленд. Ето и топ 10 на страните с най-опасни пътища.

1. Намибия - 45
2. Тайланд - 44
3. Иран - 38
4. Судан - 36
5. Свазиленд - 36
6. Венецуела - 35
7. Конго - 34
8. Малави - 32
9 Доминиканска Република - 32
10. Ирак - 32
 
Статистиката продължава с една доста по-приятна част, в която са изброени страните с най-малко загинали в ПТП-та на 100 000 души от населението. Изненадващо първата позиция в този рейтинг се държи от Малдивите, които са следвани от Таджикистан и Малта.
 
1. Малдиви - 2
2. Таджикистан - 3
3. Малта - 3
4. Фиджи - 4
5. Маршалски острови - 4
6. Израел - 4
7. Тонга - 4
8. Антигуа и Барбуда - 4
9. Холандия - 4
10. Швейцария - 5

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 2 Отговор
    има логика в това класиране
  • 2 skier

    1 0 Отговор
    Интересна класация, в която могат да попаднат и доста от българските пътища. В първата част имам предвид, а не във втората :)
  • 3 циклон

    5 2 Отговор
    няма никаква логика - 6 от държавите са острови
  • 4 Бате Цецо

    9 2 Отговор
    Тук обаче трябва а се добави и фактора брой автомобили на 1000 жители и да се умножат горе написаните стойности по този коефициент. Тогава вероятно Холандия ще излезе че е по-безопасно място за шофиране от Таджикистан на пример

    Коментиран от #5

  • 5 Bata Mata

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бате Цецо":

    В Таджикистан,Малдиви, Тонга и прочие автомобила едва ли е най-масовото транспортно средство. Дайте по-добре да видим колко таджики са ритнати от кон, як или муле...

    Коментиран от #6

  • 6 Владислав Димитров

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Bata Mata":

    Рових в инета (относно мулетата и катърите) но не намерих такава статистика !
  • 7 zendera

    5 0 Отговор
    Аз пък по-лоши от българските пътища не виждам.Добре,че са ми добри амортисьорите,че щях да се пребия заради една скапана дупка или по-точно яма наскоро...........
  • 8 Бай Иван

    5 1 Отговор
    Заглавието е малко подвеждащо.Най опасни а не най лоши и неподдържани!Опасни са защото са в планините и прокарването им граничи с невъзможното .А в България трябва да се промени наказателния кодекс в тези точки.И когато някой е забравил да запълни някоя дупка по главните пътища да се счита като опит за убийство,то и няма как да е друго.Не ми го побира главата как е възможно дупка да стои на пътя с години и никой да не я ремонтира?Наистина имаме нужда от по строги закони в това отношение!
  • 9 Михаил Зарев

    2 0 Отговор
    Bulgaria e stranata s nai opasnite putishta!