Last news in Fakti

13 Март, 2014 11:48 25 294 11

Личните коли на политиците

Когато не се возят зад бронираните стъкла на големи черни лимузини, политиците са обикновени шофьори като всички останали. Личните автомобил на някои от тях добавят интересни щрихи към иначе строгия публичния имидж на държавниците.

Оказва се например, че английската кралица Елизабет Втора официално няма книжка. Явно дори полицията на Острова си затваря очите за някои нарушения. По време на Втората световна война младата кралица постъпва като доброволец в женски отряд за самоотбрана, където минава курс по подготовка за механик-водач на линейка и на теория може да ремонтира автомобили. Дълги години Елизабет Втора кара Land Rover Defender 90, но на снимката е на волана на Range Rover, видимостта иззад който явно не я притеснява.



"Кое може да е по-хубаво от това момичетата да ти се лепят, защото си актьор? Да ти се лепят, защото си президент!" Признанието се приписва на 40-ият държавен глава на САЩ Роналд Рейгън. Един от предшествениците му Линдън Джонсън е известен почитател на амфибиите Amphicar, а коцкарят Бил Клинтън кара син кабриолет Mustang от 1967 г., но никой от тях не може да се мери с джипа CJ-8 Scrambler на Рейгън.



Приходите от книгата "Моята борба" бързо превръщат Адолф Хитлер в истински богаташ. Още докато я пише в затвора, фюрерът праща писмо до дилъра на Mercedes-Benz в Мюнхен с молба да му бъде отпуснат кредит за покупката на модела 11/40, който е неговият автомобил мечта. От представителството на компанията учтиво отклоняват искането, но съвсем скоро Хитлер вече може да си позволи цяла флотилия от Benz-ове. Купува си толкова много, че дори праща един от тях като подарък на краля на Непал. По ирония в хималайската държава просто няма пътища за превоза на лимузината и тя е доставена в столицата буквално на гърба на десетина шерпи.



Да се разказва за автомобилните предпочитания на американските президенти без да стане дума за пикапи би било като шкембе чорба без чесън. Както всеки друг жител на Тексас, Джордж Буш Младши предпочита класически работяга с двойно предаване и достатъчно голям леген, за да обикаля ранчото си. Буш е фен на Ford, а най-известният му пикап F-150 King Ranch 4x4 SuperCrew бе продаден на благотворителен търг за $300 000.



Френските президенти са верни на родните марки и предпочитат Citroen. С първия в историята DS се вози Шарл дьо Гол. Колата буквално спасява живота му. През 1962 г. кортежът на генерала попада на засада в едно от предградията на Париж. Шофьорът бързо се окопитва и успява да се изплъзне. По колата са изстреляни над 150 куршума, но само 6 от тях попадат в целта. Никой от пътниците в DS-а не пострадва.



Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер купува първия си Hummer H1 още през 1992 г., когато цивилната версия на армейския всъдеход едва е излязла на пазара. Тежкият 2.9 тона и широк 2 метра автомобил пасва идеално на имиджа на кинозвездата. Арнолд има десетки други коли, но Hummer H1 толкова му харесва, че си купува цели 7 различни модификации за около $800 000.



Руският президент Владимир Путин демонстрира привързаност към продукцията на АвтоВАЗ и очевидно много харесва своята Нива. Всъдеходът е изработен по поръчка и носи името "Джунгли". Под предния капак има 1.9-литров двигател с мощност 140 к.с. Трансмисията има специално подбрани предавателни числа и съединител Valeo с диаметър 215 мм. Предният мост е от Chevrolet Niva, окачването е подсилено, а отпред има лебедка.



След свалянето на Муамар Кадафи бунтовници откриха в бункера му необичаен FIAT 500. Уникалният "фич" се оказа разработка на Castagna. Електромобилът без врати все пак има бензинопроводи, необходими за захранването на климатика. Батериите в пода осигуряват автономен пробег от 250 км. Говори се, че революционната конструкцията позволява зареждането на акумулаторите само за 10 минути.



През 2012 г. президентът на Туркменистан Курбангули Бердимухамедов изненадващо решава да вземе участие в автомобилно състезание. Пред очите на възхитените си поданици държавният глава печели старта, оставяйки останалите професионални пилоти в прахта зад себе си. Бердимухамедов участва с Bugatti Veyron, боядисано в цветовете на националния флаг на Туркменистан.



Нелсън Мандела с право се смята за един от най-непримиримите борци за правата на човека. След като прекарва 27 години зад решетките и става една от причините за падането на режима на апартейда, Мандела получава от южноафриканското поделение на DaimlerChrysler изработен на ръка Mercedes-Benz 500SE. Яркочервената лимузина е украсена с африканското знаме и е сглобена толкова прецизно, че се смята за най-добрата W126-ица, правена някога.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 4 Отговор
    Бабето /Бог да пази кралицата/ е много люто зад волана на джипа
  • 2 Симеон Тасев

    0 6 Отговор
  • 3 Владислав Димитров

    4 2 Отговор
    Нивата на Путин е добра, но защо не ги правят всичките такива !?
  • 4 Симеон Тасев

    0 7 Отговор
    БМВ Е МАРКАТА

    Коментиран от #5

  • 5 васил димчев

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Симеон Тасев":

    Кво бмв бе, не виждаш ли че тук става въпрос за класни автомобили за хора от висшата класа.
  • 6 Атанас Димитров

    2 2 Отговор
  • 7 Лудака

    0 0 Отговор
    antei molete im sa oshte posle shto nqma pari za horata hahaha
  • 8 LEXUS

    1 1 Отговор
    http://autoutro.ru/review/2014/02/12/227259.shtml
  • 9 Иван Господинов

    1 2 Отговор
    П.тето изкара голяма Нива
  • 10 АНГЕЛ ПОПОВ

    0 2 Отговор
    расовите автомобили маи се карат повече в банановите републики защото там далаверата е по яка а контрола по никакъв.да са ни честити ВАЕРОНИТЕ.
  • 11 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    НА ПУТИН ТОВА Е КОЛАТА МУ ЗА ЛОВ ВИЖДА СЕ МАСКИРОВКАТА
    ПУТИН МОЖЕ ДА СИ ВЗЕМЕ КАКВОТО СИ ИСКА
    ТА ДОРИ И ЛЕТЯЩА ЧИНИЯ