Last news in Fakti

29 Септември, 2014 12:08 1 842 0

Продават се кредитите на банка "Виктория"

  • кредити-
  • банка виктория-
  • ктб

Кредитният портфейл е разделен на сегменти - потребителски заеми, жилищни ипотечни заеми, малки и средни предприятия и кредити на големи клиенти

До сряда, 1 октомври е срокът, в който банките могат да заявяват интереса си към кредитния портфейл на Търговска банка "Виктория". Тя е дъщерна на КТБ и е също под специален надзор.

Поканите са изпратени от квесторите на институцията.

Кредитният портфейл е разделен на сегменти - потребителски заеми, жилищни ипотечни заеми, малки и средни предприятия и кредити на големи клиенти, съобщава "Капитал daily".

Проявилите интерес в съответните сегменти могат да ги прегледат и да подадат оферти до 15 октомври.

В средата на септември БНБ обяви, че това е единственият източник за осигуряване на ликвидност на банката.

Според вестника целта е да се осигури ресурс за изплащане на депозитите, а след това банката да бъде ликвидирана.

По данни на БНБ към септември 2014 г. задълженията на "Виктория" към кредитори и депознати са 285 786 000 лв. Официални данни за кредитния портфейл на банката след поставянето й под специален надзор няма.

"Виктория" е под специален надзор от 22 юни, като той ще продължи до 22 ноември. В началото на юни беше окончателно финализирана сделката за покупката й от КТБ – предишното й име беше "Креди агрикол България", като беше собственост на френската Credit Agricole.

До продажба на кредитния портфейл обаче може и да не се стигне, защото писмата на консултанта EPIC, представляващ акционерите на КТБ, които искат да я оздравяват с държавна помощ, давали основания да се очаква, че тези планове ще включват и дъщерната банка и да се търси цялостно решение. С това бе мотивирано и удължаването на специалния надзор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА