Last news in Fakti

30 Септември, 2014 12:47 4 066 1

Синдикати и бизнес шокирани от продажбата на кредитите на банка Виктория

  • ктб-
  • виктория

Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност

Социалните партньори с изненада научиха от публикации от 29.09.2014 г. във в. „Капитал дейли“ и в електронния сайт „Дневник“, че се продават кредитите на Търговска банка „Виктория“, доскорошна „Креди Агрикол България“. Нещо повече – според публикациите, срокът за подаване на оферти от останалите банки бил до 1 октомври 2014 г.

Това се казва в съвместна декларация на водещите работодателски и синдикални организации. Документът е подписан от Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Конфедерация на независимите синдикати в България и Конфедерация на труда „Подкрепа“.

Ние сме шокирани и крайно обезпокоени от това съобщение.

За нас е непонятен стремежът да се сключат необратими разпоредителни сделки,

след които може да се окаже невъзможно банката да възобнови дейността си, преди да е постановено решение за съдбата й от овластения за това орган и без да е представен план за мерките, разчет или оценка за очакваните резултати.

Не ни се иска да вярваме и на непотвърдената все още информация, че оферти са изпратени не само на избрани банки, но и на други юридически лица, които нямат качеството на финансови институции, се посочва в общата декларация на бизнеса и синдикатите.

Категоричното мнение на експертите, с които социалните партньори работят, е, че сме

изправени пред грубо погазване на Закона за кредитните институции (ЗКИ)

и че продажбата на въпросните кредити е ликвидационна, а не оздравителна процедура. Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по несъстоятелност, след евентуалното отнемане на лиценза на банката.

От друга страна, при цялото ни уважение към квесторите на ТБ „Виктория“, те са квестори, а не синдици. По тази причина те не разполагат с ликвидационни правомощия. Според ЗКИ, квесторите имат само оздравителни правомощия.

Тук обаче прозират целенасочени действия, резултатът от които би бил не оздравяването на ТБ „Виктория“, а нейната ликвидация извън нормалната процедура по несъстоятелност. Можем само да се питаме с каква цел се предприемат подобни действия за банка, за която от предишни доклади на квесторите знаем, че е в добро състояние и дори самото й поставяне под особен надзор беше изключително спорно.

Във връзка с това, социалните партньори настояват управителят на БНБ Иван Искров и Управителният съвет на БНБ

незабавно да оповестите позиция по отношение на предприетите от квесторите на ТБ „Виктория“

незаконни действия и по силата на законовите си правомощия незабавно да спрете тези незаконни действия, искат от синдикатите и бизнеса.

Също така, Ви уведомяваме, че при цялото ни нежелание да създаваме предпоставки за обществено напрежение, в случай че подкрепите незаконните действия на квесторите или ни отговорите с мълчалив отказ от позиция, ще бъдем принудени да поискаме незабавното Ви отстраняване от заеманата от Вас длъжност.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аноним

    0 0 Отговор
    да му мислят Влогарите..
    синдикатите им е на...