Last news in Fakti

2 Май, 2024 21:43 1 769 36

"Газпром" отчете първата си годишна нетна загуба от 1999 -та насам

  • газпром-
  • загуба-
  • печалба-
  • бизнес

Причината е намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво, предаде БНР.

Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в сравнение с чиста печалба от 1,23 трлн. рубли (около 13,3755 млрд. долара) през 2022 г., според отчет за приходите, публикуван в четвъртък и цитирани от Блумбърг и Ройтерс.

Резултатите подчертават драматичния упадък на "Газпром", който след разпадането на Съветския съюз се превърна в една от най-мощните компании в Русия, често използвана като лост за решаване на спорове със своите съседи, като Украйна и Молдова, отбелязва Ройтерс.

Анализаторите очакваха нетни приходи в размер на 447 млрд. рубли, според руската агенция Интерфакс.

Това е първата годишна загуба на "Газпром" от края на 90-те години на миналия век (от 1999 г., според Блумбърг) - малко преди Алексей Милер, съюзник на президента Владимир Путин, да поеме компанията през 2001 г.

Износът на газ от Русия за Европа, някога неин основен експортен пазар, спадна рязко поради политическите последици от конфликта в Украйна, като "Газпром", който има монопол върху газовите тръбопроводи в чужбина, е най-осезаемата жертва на западните санкции. "Газпром" също така участва в обширна програма за доставяне на природен газ до местните домакинства.

Нетната загуба следва ограничените газови потоци към Европа, която беше от историческа гледна точка най-големият пазар на "Газпром", след началото на руска инвазия в Украйна и последвалите западни санкции. Междувременно спадът на цените на газа на фона на мекото зимно време, слабото търсене и солидно запълнените газови хранилища допринесоха за загубата на "Газпром".

Приходите от газ са намалели с цели 40% до 4,88 трлн. рули, сочи още докладът на енергийния гигант. Докато "Газпром" продължава да доставя газ по тръбопроводи до няколко европейски страни, миналата година потоците му към Европа паднаха до най-ниското си ниво от началото на 70-те години, според оценки на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Според изчисленията на агенция Ройтерс, доставките на природен газ на "Газпром" за Европа са се сринали с 55,6% до 28,3 млрд. куб. метра през 2023 г.

За тази година Русия очаква доставките на газ по тръбопроводи до външните пазари да се увеличат с 18% до 108 млрд. куб. м в сравнение с 2023 г., тъй като газовата връзка "Силата на Сибир" с Китай постепенно достига своя номенклатурен капацитет. Но дори когато повече доставки се насочват към Китай, това не може да компенсира загубата на европейския пазар, отбелязва Блумбърг.

Компанията заяви в четвъртък, че е реализирала нетна загуба от продажби през 2023 г. в размер на 364 милиарда рубли за разлика от печалба от продажби за общо 1,9 трилиона рубли през 2022 г.

Общите приходи на "Газпром" пък спаднаха до 8,5 трлн. рубли през миналата година от 11,7 тлрн. рубли година по-рано.

Приходите от петролния бизнес на групата пък са нараснали през 2023 г. с 6,7% до 3,88 трлн. рубли, докато продажбите в енергийния бизнес са се увеличили с 8,8% до 617 млрд. рубли.

След днешния слаб финансов отчет за 2023 г. акциите на "Газпром" се сринаха първоначално с цели 4,4%, отбелязвайки най-солиден дневен спад от повече от година насам на фона на опасенията на участниците на пазарите относно перспективите за дивиденти. Трябва да се има предвид, че най-големият акционер в "Газпром" е руското правителство, чийто бюджет е подложен на натиск на фона на нарастващите военни разходи и западните санкции.

Към края на днешната търговия спадът на акциите на "Газпром" е ограничи до 3,3%.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирчу и кукорчу

    21 6 Отговор
    Браво, браво, похвално !
  • 2 Сталин

    23 34 Отговор
    Сбогом Газпром здравей мизерия ,на зима ще питате къде се рат гладните

    Коментиран от #12, #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А50

    1 1 Отговор
    Проба
  • 7 А50

    15 35 Отговор
    Тук сopo.снята ще се пообърка, как една бензиноколонка може да продължи да има икономически ръст при положение, че е на загуба. Май не е толкова проста картинката, колкото на либерал.фашистите им се иска

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мда

    9 19 Отговор
    Блумбърг и Ройтерс, Верваме ви.
  • 11 Отец Дионисий

    16 7 Отговор
    Бог да ги поживи . Нагодина - още повече
  • 12 Димоне ,

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Ти ли си ве ?
  • 13 А бе

    22 7 Отговор
    Тези кога ще ги съдим, че ни спряха газа?
  • 14 Ха Ха

    22 8 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Да се посмеем с копейките!
  • 15 Хохо Бохо

    27 8 Отговор
    Какво ни пука за "Газпром"?
    Да му мислят ватенките, очаква ги студена зима...
  • 16 40 процента

    20 4 Отговор
    Глада идва другари..
  • 17 Отговори си сам

    15 5 Отговор

    До коментар #7 от "А50":

    Никак не може другариу..газ..петрол с 40-50 процента назад и пшеницата е 200 долара

    Коментиран от #36

  • 18 ТТТ

    31 8 Отговор
    Лоши времена дойдоха за братушките. И по-зле ще става.
  • 19 ОТЛИЧНИК

    28 6 Отговор
    Ами супер. Нали не им трябват западните държави. Сега ще разберат откъде изгрява слънцето. За тях е от запад. Но сега нека гледат към китай и индия.
  • 20 САТЪРА НА ХАНА

    8 20 Отговор
    ГАЗА ПАК СИ Е В ПРИРОДНИТЕ НАХОДИЩА. ТОЙ СЕ НЕ ГУБИ
    ....
    ИЗЛИЗА 3 ПЪТИ ПО СКЪПО ДА НАПРАВИШ ТОР С ТОЙ ИЛИ ДА СЕ ОТОПЛЯВАШ САМО НА ТОК :))
    .....
    ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА БЕЗ ГАЗ СЕ ДЕ-ИНДУСТРИАЛИЗИРА :))

    Коментиран от #22, #29

  • 21 САТЪРА НА ХАНА

    10 20 Отговор
    ГАЗПРОМ МИНАЛАТА ГОДИНА ГАЗИФИЦИРА 20 000 СЕЛА ЗА СВОЯ СМЕТКА... САМО ТОВА СА 3 МИЛИАРДА ДОЛАРА
    .....
    ЕДИН ЧИЧКО В КРЕМЪЛ ГИ ПОМОЛИ НЕЖНО

    Коментиран от #24, #30

  • 22 Русия се индустриализира обаче

    21 5 Отговор

    До коментар #20 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Абе то добре ама руските бабички са усетили че ще има девалвация на рублата и искат да сменят за долари..обаче доларите ги няма и е много съмнително положението

    Коментиран от #23

  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    9 7 Отговор

    До коментар #22 от "Русия се индустриализира обаче":

    ТУРЦИЯ КОЯТО НЯМА ЖЕЛЕЗНИ РУДИ.СТАНА
    НАЙ - ГОЛЕМИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СТОМАНА
    В ЕВРОПА ,
    ЕСТЕСТВЕНО АКО ГИ БРОИМ ТИЯ АЬИАТЦИ ЗА ЕВРОПЕЙЦИ :))
  • 24 КАТЪРА НА МАМА

    21 5 Отговор

    До коментар #21 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Не са излагай маме , уж руснак , а всичко смята в долари .. ☹️ Притеснявам се ,че ше те пратят на фронте .. Смятай в рубли .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Уникално

    20 4 Отговор
    Достатъчно е да си руснак,останалото е ясно,мизерия
  • 27 Честито

    15 4 Отговор
    Раша няма технологичен ресурс,мога да вадят няколко кила нефт с кофи,но за трилиони долари,трябва англосакска и европейска система,,западни фирми от време оно,са реалните собственици на подземните доходи в раша
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 гост

    12 4 Отговор

    До коментар #20 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Първо западна Европа НЕ Е БЕЗ ГАЗ !! Напротив , в момента дори е в излишък и цената му падна ПОД тази преди войната !! Второ газа ако си стои в "находищата " това значи директен фалит не само за Газпром , ами и за цялата Раша , щото той носи над 30 % от приходите в бюджета ! Трето ако сега ще разправяш как щели да го продадат на Китай и Индия , хахахах , сори , няма НИКАКЪВ шанс !! Първо Китай вече отказа три пъти КАТЕГОРИЧНО да увеличи количествата и второ цената на която купува и сегашните жалки количества е под половината от тази за Европа !! За Индия пък съвсем , да не говорим , че тръба до там няма да има посмъртно !
  • 30 гост

    13 5 Отговор

    До коментар #21 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Газифицира ги щото се чуди къде да си дене газа , а ако затвори кладенците повече няма и да ги отвори !! Освен това на вътрешния пазар продава НА ЗАГУБА !!! АМА ГОЛЯМА ЗАГУБА , дори не е на себестойност , а два три ПЪТИ ПОД нея !!! Щото руските крепостни със заплати и пенсии от 200 долара повече не могат да платят и да ги застрелят !! И даже и това не плащат , щото даже няма газомери , а им го смятат по някакви измислени количества на глава , колкото да има нещо за отчитане !! Ако чака на "селата" Газпром няма да изкара и месец , само заплатите на шефовете са 10 пъти повече от това , дето го вземат от мужиците !!

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Един

    12 4 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Абсолютно правилно. Ватниците го закъсаха. А проблема е, че кладенците веднъж затворени и край с тях. А за отваряне на нови, нямат технологии без помощ от Запада. Така че, честито на руските терористи. С тяхните камъни, по тяхната глава. Искаха Европа без газ и петрол, ама тя си намери от другъде. След година и руската кочина ще фалира.
  • 33 Петър

    3 7 Отговор
    Само в мечтите на Русофобите .Русия има 5% ръст на БВП ,за сравнение в Европа,Германия и Франзия имат 0,6 % буахахаха
  • 34 Васил

    9 2 Отговор
    Ама нали се биеха в гърдите че Китай ще им изкупи горивото а какво стана че Европа е била дойната крава на рашистите.

    Коментиран от #35

  • 35 Не забравяй

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Васил":

    Че от цяла Европа най-скъпо дояха нас. Просо така като братушки. Така и не се намери някой да попита Р.Овч. защо така стана че подписа най-високата цена. Знам го от първа ръка. От 19 г. съм газифициран.
  • 36 аналенка барбулек

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Отговори си сам":

    Може и още как - като не искаш да плащаш кинти на западните си акционери ти излизаш на загубааа, а лапат биберонатааааа!