Last news in Fakti

4 Декември, 2014 11:05 1 047 0

Втори етап от приватизацията в Република Казахстан

  • казахстан-
  • приватизация-
  • имущество

В Казахстан започна вторият етап от приватизацията. В условията на сложни външнополитически и икономически условия в света, интересно е да се разгледат предприетите мерки от страна на Казахстан за поддържане на стабилното развитие на страната.

Правителството прие Комплексен план за приватизация за 2014-2016 година. В съответствие с този план, работата се провежда в следните насоки:

1. Приватизация на държавните компании, които са ориентирани към получаване на търговска печалба;

2. Холдингите и националните компании продават своите непрофилни активи и обекти, също така непрофилни активи с нестратегическо предназначение;

3. реорганизация на останалите държавни активи с цел формиране на оптимална структура на държавната собственост.

На търг се предлагат 782 объекта - държавна собственост и активи, които продават националните холдинги и компании. Пълният списък с обекти, които се приватизират, и редът за участието може да се види на уеб-сайта. Приватизацията на държавната собственост ще се извършва чрез търгове, организирани като аукциони, и чрез провеждане на конкурси, в електронен формат.

Според Правилата за продажба на обекти за приватизация, в нея могат да участват физически лица и недържавни юридически лица, без ограничения.

За да се регистрират като участници в търговете, физическите и юридическите лица трябва да представят необходимите документи и да разполагат с парични ресурси, тъй като за участие в търговете трябва да се плати вноска в размер на 10% от началната цена на обекта.

Вноската на победителя в търга се включва в цената на сделката, на останалите участници вноските им се връщат.

Организацията и провеждането на приватизацията се извършва от орган, който е упълномощен да се разпорежда с държавното имущество, или местен изпълнителен орган. Електронните търгове осигуряват прозрачност на процедурата. В търговете могат да участват само зарегистрираните участници, които са приложили своите ценови предложения.

При определянето на победителя (а това може да е казахстански или чуждестранен бизнесмен) няма ограничения или препоръки – побеждава този, който предложи най-изгодни условия или най-високата цена.

Очаква се, че приватизацията ще даде нов тласък на развитието на малкия и среден бизнес, а държавата и националните холдинги и компании ще получат допълнителен источник за финансиране на належащи инфраструктурни проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА