Last news in Fakti

29 Декември, 2014 11:28 2 676 0

Новата индустриализация на Казахстан

  • казахстан-
  • индустриализация-
  • нурсултан назарбаев
Новата индустриализация на Казахстан - 1
Нурсултан Назарбаев

На 25 декември 2014 година президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев обобщи резултатите от индустриализацията на Казахстан за първите пет години.

За периода 2009-2014 г. дялът на миннодобивната индустрия в БВП на Казахстан се намали до 16,5 процента, усвоени са 400 нови за Казахстан видове продукция, обработващият сектор получи 70 процента от всички чуждестранни инвестиции, вложени в казахстанската икономика от придобиването на независимостта на републиката.

Бяха въведени в експлоатация повече от 770 нови предприятия, създадени са 75 хиляди постоянни работни места за работници с висока квалификация и с достойно заплащане. Общото число казахстанци, работещи в промишления сектор, превишава 1 милион души.  

В своето изказване президентът на страната отбеляза, че казахстанската икономика показа ефективност в трудните условия на глобалната криза.

В обработващата промишленост производителността на труда нарасна близо с 60 процента. Всеки работник започна да произвежда годишно средно с 20 хиляди долара повече. Консумацията на енергия в икономиката се намали близо с 19 процента, отбеляза президентът Назарбаев.

В републиката се появиха нови отрасли, създадена е съвременна инфраструктура, а това дава тласък за развитието на цялата индустрия.  В Казахстан работят най-големите световни индустриални гиганти – концерните Airbus, General Electric, Alstom, Eurocopter, Toyota, Ssang Yong, LG и ред други.

Показателно е, че казахстанският титан вече задоволява 15 процента от нуждите на европейския авиостроителен концерн Airbus. Инфраструктурата също се разширява – бяха построени и обновени близо 4 хиляди километра автомобилни пътища и 1700 километра железен път.

Планила се към 2020 година дялът на високотехнологичната продукция трябва да нарасне от 1,5 до 5 процента от БВП. Секторът на професионалните, научните и техническите услуги трябва да нарасне от сегашните 8 до 20 процента. Предстои строеж на нов нефтопреработващ завод и няколко крупни предприятия от нефтогазовия отрасъл.

В Казахстан трябва да се построи и нов завод, с пълен цикъл - от разтопяването на медта до производството на медни кабели. 

Пред правителството се поставя задачата да се привлекат най-малко 5 големи транснационални корпорации, които да построят 5 нови обработващи завода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА