Last news in Fakti

20 Февруари, 2015 12:58 2 466 5

Лиляна Павлова: Леките автомобили няма да заплащат тол такси

  • тол такси-
  • винетки-
  • лиляна павлова

Новата система при преминаване по магистралите у нас ще бъде въведена от 2017-а година

Леките автомобили няма да заплащат тол такси, заяви в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя участва в парламентарния контрол.

Новата система при преминаване по магистралите у нас ще бъде въведена от 2017-а година, поясни Лиляна Павлова.

Ние говорим за цялостна промяна на системата и от тези винетки, които сега ползваме, хартиените, да минем към електронни винетки, от една страна, и от друга страна, ТИР-овете – над три тона и половина превозни средства, да заплащат за изминато разстояние, коментира Лиляна Павлова.

Да кажем, както е в Австрия, както е в Германия, леките автомобили не заплащат тези такси. Това е голямата разлика, те просто ще минат на електронна винетка, а тежкотоварните превозни средства да заплащат за минаване вече, което е реалистично, за да може 2017-2018-а година да започне като процес. Нека да имаме ясно разяснение, че няма да се заплаща от коли и от леки автомобили. Едва ли не до Варна ще ни струва толкова пари, не, изобщо грешно интерпретиране на темата, заяви регионалният министър.

Въвеждането на тол системите за таксуване при ТИР-овете е възможно да оскъпи с 1 до 2 процента превозваните от тях стоки. Това каза за "Хоризонт" на БНР Петко Ангелов, заместник-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Другият вариант е оскъпяването на превозите да е за сметка на самите превозвачи.

Мисля, че нормалният вариант е да се повишат малко цените на стоките, но трудно ще се получи. Според мен, ще остане за сметка на превозвачите тези цени. Ще се повишат спрямо таксата, която е тол таксата, просто ще се повишат с един - два процента, транспортът ще се повиши. За превозвачите е добър вариант, но за транзитният превоз не е добър вариант, защото един чуждестранен превозвач ще преминава България за осем евро, което не е нормално. Тези пари не стигат за поддръжка на пътищата, пресметна Петко Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 превозвач

    0 1 Отговор
    каде е германия каде сме ние и накъде отиваме
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Току изцвъкат някоя простотия, ама бързо се усещат. А въведат тоол такси за всички - а са загубили всички избори и даже несъстоялите се. И навреме се усетиха, че народът, простият народ, дето с опела ще иде един път на море и един път на планина , няма как да направи пътя на мармалад, обаче това го могат тировете на едрия бизнес които карат 20 тона и след тях коловози.
    Обаче ме ядосват гербаджиите, защото гледат ако им минат простотиите - минат. В момента, в който скочи народа и цюрюк, цюрюк медхен Лиляно. Нечистоплътна политика е това.
  • 3 котрето

    0 0 Отговор
    Аз пък предлагам за герберастите да има тол такси, а за другите винетки
  • 4 Змей Горянин

    0 0 Отговор
    Пак чуждица, прокарана от неграмотни журналисти - тол такса. Що за мода е това?!
  • 5 некойси

    0 0 Отговор
    Лиляна Павлова също както Деси Атанасова и другите кадри на ББ са голяма работа.