Last news in Fakti

10 Април, 2015 16:17 1 243 0

Спират Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт

  • пети блок-
  • аец "козлодуй"-
  • спират-
  • ремонт-
  • планов-
  • годишен-
  • потреблението-
  • ток

По време на празници потреблението на ток пада с 10-15%

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй" ще бъде спрян от петък вечерта на 10 април до 20 май за планов годишен ремонт. През това време ще бъде извършена и подготовка за удължаване на експлоатацията му. Това заяви изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов.

“Ще бъде направен анализ на състояниета на съоръженията, на подземното оборудване, механичната част и така нататък. Ще го направят изследователски институти и от Русия, и от България. Този годишен ремонт е изключително напрегнат и натоварен. Допълнително има, естествено, и смяна на оборудване, смяна на елементи на оборудването. Направили сме организация и се надяваме всичко да се изпълни и качествено, и в планираните срокове”, изтъкна Ангелов пред БНР.

Страната ни има достатъчно резервни мощности, за да се компенсира спирането на Пети блок. По време на великденските празници потреблението на ток пада с 10-15% в сравнение с работните дни. Това обясни директорът на Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор Пламен Герджиков.

“Когато се утвърждава ремонтната програма, винаги се следи да не се получи дефицит на мощностите в системата. Опитът показва, че по време на празници товарите падат, потреблението е много по-ниско и това е една от причините през този период да бъде спрян за ремонти и презарядка Пети реактор в "АЕЦ Козлодуй", посочи той.

Веднага след празниците потреблението отново ще се увеличи с близо 15%.

Лицензията за експлоатация на Пети блок изтича през 2017 г. и най-късно до октомври 2016 г. атомната централа трябва да е направила всички необходими модернизации, така че да може да подаде искане за удължаване на срока й. Комплексното обследване и оценката на остатъчния ресурс на блока приключиха през ноември 2014 г., припочни ТВ7.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА