Last news in Fakti

16 Май, 2015 13:15 24 916 21

Дауд: Гърция трябва да напусне еврозоната, а Великобритания - Европейския съюз

  • гърция-
  • великобритания-
  • криза-
  • евро
Дауд: Гърция трябва да напусне еврозоната, а Великобритания - Европейския съюз - 1
Снимка: АП/БТА

Гърция трябва да напусне еврозоната, а Великобритания - Европейския съюз. Това е мнението на британския финансов анализатор и банков експерт Кевин Дауд. За предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" Дауд коментира, че т.нар. Grexit и Brexit ще се случат и вероятно ще предизвикат подобни настроения и в други страни.

Аз не виждам как Гърция би могла да остане в еврозоната, защото нейната позиция е несигурна. Гърция трябва да фалира. Всъщност, тя вече е в процес на фалит, защото не успява да обслужи задълженията си и не може да осигурява плащанията в публичния сектор. Различията между Гърция и нейните кредитори не намаляват.

Предстоят плащания, които страната не може да обслужи и тогава наистина ще трябва да започне да фалира. Както казах, тя вече фактически е в процес на фалит и следващата стъпка е да започне контролиран процес по излизане от еврозоната. Дори и гърците да искат да останат, това ще е много добър шанс за еврозоната да ги изхвърли. Мисля, че това ще бъде здравословно за еврозоната. Гърция е едно голямо главоболие. Това ще даде възможност на еврозоната да реши другите си проблеми.

Ефектът върху Гърция от излизането от Еврозоната може да бъде положителен за страната или негативен в зависимост от мерките, които правителството предприеме, каза експертът.
Зависи от това как страната ще ръководи излизането от еврозоната. Ако то е добре управлявано, може да се стигне до девалвация, която ще повиши конкурентоспособността на гръцката икономика. И ако това е съчетано с подходящите реформи вътре в страната, това ще ѝ позволи да обърне тренда и да започне възстановяване. В същото време, ако излизането от еврозоната се управлява лошо, то ще бъде катастрофално.

Ще продължим да виждаме Гърция неспособна да се справи, ще предизвика спирала на девалвиране на валутата и в същото време инфлация, които могат да излязат изцяло от контрол. Затова всичко зависи от начина, по който правителството управлява излизането на Гърция от еврозоната.
Процесът на излизането на Гърция от еврозоната, трябва да е максимално кратък, смята Дауд.
По-вероятно е тя да бъде изхвърлена в рамките на някакъв период, може би след месеци. Може една сутрин да се събудим и да разберем, че това вече се е случило. В обратния случай може да се окаже, че това е процес на едно дълго "изхвърляне" - развод, който ще бъде придружен с много сълзи и ще донесе несигурност. Смятам, че изхвърлянето на Гърция от еврозоната трябва да стане бързо и чисто. Това, от което гръцкото правителство се нуждае, е „план Б“, за да се справи с проблемите с валутата си, банките и публичния сектор или обобщено казано, финансовите проблеми.

Те трябва да са готови и да могат да го приложат спешно. Но ние е знаем какво може да включва този план Б и дали изобщо го има, каза Дауд.
Ако Гърция излезе от еврозоната, това би било шанс за държави като Испания и Португалия да тръгнат по подобен начин да се справят с проблемите си и да подпомагат икономиките си. Няма необходимост други страни да бъдат принуждавани, но това зависи от правителствата. Има леви правителства, които идват на власт, което може да доведе до повтаряне на гръцкия сценарий, но това не е задължително да се случи.
Еврозоната изначелно е лошо конструирана като монетарен съюз, смята икономистът.


Учредяването на Европейската централна банка беше важен политически проект, който не беше релевантен към реалните икономически процеси. Освен това се позволи някои правителства да харчат все повече и повече, защото очакват, че за тях ще има спасителен план, ако изпаднат беда. Съвсем ясен пример за това е Гърция, но не само. Тези проблеми бяха подчертани още в самото начало. Ако еврозоната се отърве от Гърция, това ще помогне, но няма да реши всички тези проблеми. Те се отразяват на страни като Германия и именно затова тя започна да втвърдява позицията си по отношение на харчовете. Това, разбира се, предизвика антигермански реакции.
Много се надявам Великобритания да напусне ЕС. Според проучванията, ако ние имаме референдум утре, много е висок шансът британците да гласуват за излизане от ЕС. Да, това създава известна доза на несигурност в момента, но хората са посветени на въпроса дали това ще е добро или лошо за британската икономика. Освен това несигурността може да бъде избегната.

Трябва да въведем модела на свободната търговия, да има либерализация на регулациите и да намалим харчовете на правителството, защото те се увеличават непрекъснато и държавният дълг расте. Също така трябва да решим монетарните проблеми, например да върнем лихвите в разумни граници и да подпомогнем банковата система. Накратко, ако ние успеем да направим качествени реформи, ще се справим много добре и извън ЕС. И, разбира се, най-голямата полза от това да напуснем съюза, е да се отървем от всичките му регулации.

Мисля, че ако Великобритания се справя добре извън ЕС, това би довело до преосмисляне на това какво се случва в самия Съюз и може да създаде настроения в същата посока. Това може да направи съюза неизгоден. Но всичко зависи и от начина, по който Брюксел би отговорил и как би провел останалите необходими реформи, за да подобри ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бесен

    5 0 Отговор
    Нека излезе UK и Гърците да фалират да ги махнат от ЕС.
    Ние също не сме за ЕС, не виждам европейска заплата, не виждам европейски начин на живот с честен труд, само кражби на субсидии и корупция, ще плащаме санкции столетия за това че политици и мафиоти живеят с парите на очукания български народ. ЕС е добър замисъл с лошо изпълнение най-добре да се разпадне. Борим се да влезем в техните норми за да може техни фирми да идват у нас и да и бачкаме за стотинки.

    Коментиран от #4, #5, #11

  • 2 Иво

    3 0 Отговор
    Много точно казано. Европейския съюз има обратен ефект за България . Трудолюбивия , честен и борбен народ е по скоро вече извън България отколкото в нея. По добре сега да излезем , отколкото след години , когато тук ще останат само пенсионери и болшинство мързеливи цигани . Такова изчезване на българи от държавата ни (към 3 милиона ) не е имало никога в нашата историята за толкова кратко време . Каквито и войни , болести и геноцид да е имало , дори през турско не е имало такъв процес .

    Коментиран от #6, #8

  • 3 грозната

    1 0 Отговор
    при напускане на ЕС от някои страни , аз смятам , че това напускане ще налива вода във воденицата на САЩ , именно Евро - то създаде дискомфорт на щатския долар , като доминираща валута.Но , гърците винаги са били ,, МЪРЗЕЛИ " , и влизането им в ЕС е бил ход на Гръцкото правителство да дадат възможност на мързеливите да се повозят на чужда каруца , ПА СЛЕД ТОВА ПОТОП или нещо от този род .
  • 4 дедо Либен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "бесен":

    Браво! Много точно, с много малко думи! Поклон!
  • 5 миседниш накура

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "бесен":

    замисълът беше да си узаконят мафията с бели якички,да унищожат по-малките държави и да ги направят свои подчинени
  • 6 миседниш накура

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иво":

    правилно казано
  • 7 mediator37

    3 0 Отговор
    Помислих, че този Дауд е някакъв турчин.
    Дъртата к..ва Великобритания не й е мястото в ЕС, вярно. Пуделът на САЩ- вън от Европа. Визи и километрични опашки от пуздрави червенобузести англичани пред нашето посолство- картинка, която ще ми хареса. Да плащат за да ходят до имотите си в България. Че да крещят възторжено - Виж, виж, живи череши !

    Коментиран от #9

  • 8 един

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иво":

    И защо мислиш ,че ако не сме в евросъюза хората ще спрат да напускат?Ще станем земен рай ли?И с какво ни пречи европа?Ако не са парите дето сега ни наливат хептен сме го закъсали.
  • 9 gostotburgas

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    И как мислиш,че сте стане това ,англичаните да чакат за българска виза.По-вероятно е ние да се редим на километрични опашки за визи.Ако не сме в ЕС няма да има шанс да излезе никой да заработи нещо в чужбина.Ще си стоим в българското гето затънали в лайна и ще слушаме разни мазни политици да ни казват колко сме добре,ама друг път.

    Коментиран от #13

  • 10 жоро бекъма

    1 1 Отговор
    станахме по бедни от както влезнахме в ЕС.Някой да ми каже с какво ни помогнаха щом теглим 16милярда заем ние също сме фалирали няма държава България само чужди фирмички държат нашите цени ресурси ток вода парно и т ,н,
  • 11 Драган

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "бесен":

    Гърците да бъдат "махнати" от ЕС няма как да стане! От Еврозоната - да, но ЕС и Еврозона са различни неща. Виж, Великобритания да напусне е друг, доста по-различен въпрос! Само че, на всеки му е ясно защо на Острова не ни искат - пари, пари и пак пари... 😀😁😅

    Немалко хора намразват британците, щото навсякъде само черно, "сиган", пакистанци, индийци и араби, наредени на социални помощи, докато българинът често изнемогва с къртовска работа на същия този Остров, пък го сравняват с хлебарка!

    Това е и причината британците да търсят начин да избягат от ЕС - струва им се, че предлагат и раздават купища пари, а то истината е, че си ги крадат пак " техните".

    Прав е човекът, настояващ за визи за британците - като им се вземат пари за всяко нещо спокойно ще се пълни и държавен бюджет, и икономика ще се върти, и заплати ще се дават. Ние не уважаваме себе си, тръгнали сме да чакаме л..няните англичани да ни уважават....

    Махаме Гърция и Великобритания от списъка с работни места😁 и остават въобще немалко държави, в които да се работи...
  • 12 време беше

    2 1 Отговор
    Време беше 1-во острова винаги е бил срещу европа и само харчи европейските фондове и се възползва да си продава боклуците във европейският съюз без мита и акциз и да прави финансови машинации и мошенничества.2-ро по-мързелива крадлива и подла нация от гърците няма на света и няма да има и цялата държава на струва 400-милиарда евро колкото и е външният дълг защото дветрети от територията и са отстрови и островчета които са само каманяк и кози даже неможе да пасеш на тях а къщите им са арабски тип без покриви равни отгоре направете си сами изводите какъв народ са....само спят и плюскат по-цял ден на климатик в работата и в къщи а вечер след 22-часа изпълзяват като гущери и змии да пият и ядат до кам 5-сутринта както се казва само сиртаки-авантаки и затова нищо незаслужават освен фалит банкрут и 1-милион драхми 1-евро за да видят тогава колко струват!!!
  • 13 много тъп

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "gostotburgas":

    а защо ги слушаш???? тук трябва твърда ръка-трябва да бъдат в затвора тези политици а не в парламента
  • 14 onq s konq

    3 0 Отговор
    Прикаэващ едни кофти неща эа Гърция,но те са в пълно противоречие с идеите на екэалтираните русофили,че видите ли-гърците се опълчиха на ЕС и си отстояват интереса,а ние стоим в поэа "партер".Ненавижданият Дянков каэа,че след 5 год гърците ще са по эле от българите-иэсмяха му си.Гърците са пред иэхвърляне от ЕС,което води след себеси до нечувана девалвация,глад и гражданска война-русофилите дълбокомислено ще мълчат.А идеята им е простичка брожения и недоволство от членството ни в ЕС чреэ навиране в очите на простолюдието на налудничавите идеи на "Сириэа",падане на настоящото правителство и 3АМЯНАТА МУ С ПРОСЪВЕТСКО ОТ НАЙ-СУРОВ И БРУТАЛЕН СТАЛИНСКИ ТИП!Аре няма да им каэвам "блажени са верующите",эащото те си го энаят:)
  • 15 Киро

    3 0 Отговор
    Боже, Боже, слез и си прибери вересиите!

    Някакви, които идея нямат какво е ЕС, плюят ли плюят...

    номер 1 (дето говори от името на всички): "не виждам европейска заплата, не виждам европейски начин на живот с честен труд, само кражби на субсидии и корупция." - Не виждаш, защото си мързелив, необразован или неможещ (ти си избери). А за корупцията ЕС ли ти е виновен беее...айде да не ти слагам още един епитет, умствено ограничен индивиде!

    номер 2: "Трудолюбивия , честен и борбен народ е по скоро вече извън България отколкото в нея." И за това ли ЕС е виновен бе?

    номер 3: "станахме по бедни от както влезнахме в ЕС.Някой да ми каже с какво ни помогнаха щом теглим 16милярда заем ние също сме фалирали" - По коя статистика? По тая на баба ти от село Горно Тъпанарино ли? Абсолютни глупости, има си официална статистика и не е лошо да се понаучиш да пишеш, г-н милЯрд! Неграмотен, а тръгнал икономически теми да коментира!

    "чужди фирмички държат нашите цени ресурси ток вода парно" - ти ром ли си?

    За всички вас, горепосочени "господа" - ЕС е изключителен шанс за реализация на всеки, който може и иска да работи - просто отива и го прави! Шанс за развитие на фирмите, шанс за образование, ПАРИ, идващи под формата на програми, които са много пъти повече от това, което ние внасяме там, повече работни места в БГ, разкрити от ЕС фирми (които определено плащат по-добре) и тн. и тн.!

    А вие, мрънкачи, се сърдете на себе си, защото вие сами сте си виновни, а не ЕС!

    Коментиран от #16

  • 16 много тъп

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    киро кирооооо да ти е простена простотията ти,много са ти промили мозъка и е станал с 2 кг по-малко....вземи и се гръмни с ножа да не се излагаш навсякъде....боже боже до къде е стигнала тъпотията....

    Коментиран от #18

  • 17 Русофил

    3 0 Отговор
    -Вярно я има я няма и 5-годинки откакто гърците във кипър откраднаха парите на руските фирми и на руски частни лица като фалираха банките със измислена банкова криза по-нареждане на лондон и вашингтон а руснаците наляха над 30-40милиарда долара там през поледните 25-години във имоти и капитали в банките им ако не и повече пари и е прав колегата номер 12 със коментара си че по-мързелива крадлива и подла нация от гърците няма а за островните леви китки тип педигрипал няма какво да кометираме те винаги са работили срещу Европейците и са правили само злини и мизерии на Европа.
  • 18 Абв

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "много тъп":

    "Вземи и се гръмни с ножа" ето до къде е стигнала тъпотията.
  • 19 никой

    0 0 Отговор
    това е към т. нар. Русофил.
    Първо се вгледай в нас и ще разбереш кои са мързеливи, подли и долни, а за гейщината на родната ни нация и сам ше се сетиш, и второ - научи го тоя правопис.

    Коментиран от #20

  • 20 Русофил

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "никой":

    1-во те знам тебе като милиционер от бургас или от созопол беше нещо се гърчееше ти и ние българите сме 10-ти по-благородни добри и работливи от вас гърците.2-ро за 25-години какво направихме и построихме тук вие в гърция и за 100-години неможахте нищо че ви помагат англичани и американци колко мола имате там в цяла гърция 5 или само2-3?-3то в началото на 70-години на миналият век като стана военият режим в гърция и ви стреляха като мръсни поганци защо дойдохте тук и бай-тошо ви изучи облече нахрани даде ви работа и пенсии макар че повече от 15-години не бяхте тук.4-то внучката и наследницата на Онасис се отрече от вас и си продаде всички имоти в гърция и дим да я няма.5-то по-големи гейове и гейщини от вас няма питайте си жените овците и козите.6-то ти си със шизофрения защото незнаеш какъв си....уж българин ама комуне по-бай тошово време малиционер сега гръг що не ходиш в гърция да вземеш пенсия поради психични-проблеми а другарю малиционер-предателю Иракли?!
  • 21 еврогей

    0 0 Отговор
    Гърците измислили секса.
    Появили се римляните и вкарали жената в играта!