Last news in Fakti

3 Юни, 2015 10:16 773 1

АЕЦ „Козлодуй“ с лиценз за радиоактивни отпадъци

  • аец „козлодуй“-
  • лиценз-
  • радиоактивни отпадъци

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) – д-р Лъчезар Костов връчи в понеделник официално на изпълнителния директор на ДП РАО – Дилян Петров, лицензията за експлоатация на съоръжение за управление на радиоактивни отпадъци чрез Специализирано поделение „Радиоактивни отпадъци – Козлодуй”.

Документът е издаден на 28 април 2015 г. и подновява предишната лицензия за тази дейност от 2008 г. Срокът на новата лицензия е 10 години.

Според Закона за безопасното използване на ядрена енергия (ЗБИЯЕ) и поднормативните му документи лицензиантът получава право да извършва следните основни дейности:

- Обработка на РАО;

- Съхранение на преработени и кондиционирани РАО;

- Превоз на РАО на площадката на АЕЦ „Козлодуй”;

- Техническо обслужване, ремонт, изпитвания и надзор на конструкции, системи и компоненти, лабораторни изпитвания;

- Изработка на стоманобетонни контейнери (СтБк) с цел използване от СП „РАО – Козлодуй” и другите специализирани поделения на ДП РАО;

- Манипулиране (преместване, сортиране и др.) на РАО при осъществяване на изброените дейности.

Лицензията дава право и на други дейности, подпомагащи основните, включително развойна работа, освен ако за това не се изисква отделно разрешение или лицензия по смисъла на ЗБИЯЕ.

Специализирано поделение „РАО – Козлодуй” (СП „РАО – Козлодуй”) функционира на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. В поделението се събират, сортират, транспортират, преработват и съхраняват отпадъците, генерирани от експлоатацията и ремонтните кампании на енергоблоковете на централатa, от извеждане от експлоатация на 1-4 блок и отпадъци от предишни практики („исторически отпадъци”).

Благодарение на работата на Специализираното поделение „РАО – Козлодуй” постепенно трайно се решава въпросът с натрупаните ниско и среднорадиоактивни отпадъци за повече от 40 години експлоатация на атомната централа, които са генерирани от момента на пуск на първия реактор.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 минувач

    0 0 Отговор
    Тази алкохолна и парична пиявица, още ли е шеф на АЯР?