Last news in Fakti

17 Юни, 2015 14:18 1 036 2

Около 30 предприятия ще получат преференции за цената на ток

  • теменужка петкова-
  • предприятия-
  • получат-
  • преференции-
  • цената-
  • ток

Намалението за тях се равнява на около 90 млн. лв. годишно, заяви Теменужка Петкова

Около 30 големи индустриални предприятия ще получат преференции от наредбата за намаляване на тежестта по отношение на разходите от възобновяеми енергийни източници. Намалението за тях се равнява на около 90 млн. лв. годишно.  Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти по повод проекта на наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от ВЕИ, която е в процес на обществено обсъждане.

„Ние изпълнихме ангажиментите си да разработим наредба, свързана с намаляването на тежестта на таксата „задължения към обществото“ за индустрията“, заяви тя

Според регламентите в Закона за енергетиката тази наредба трябваше да е факт до шест месеца след влизането на закона в сила, т.е. до 6 септември. По думите на Теменужка Петкова, трите министерства, отговорни за разработването на новите правила (МЕ, МИ и МФ), са ускорили максимално работата си, за да е възможно максимално бързо да бъде намалена финансовата тежест за индустрията през новия ценови период след 1 юли.

От преференциите по новата наредба ще се ползват предприятия, които потребяват повече от 30 гигаватчаса електроенергия годишно. Те са определени съгласно Насоките на ЕК за околна среда и енергетика.

„Това са предприятия, които използват най-много електроенергия, изнасят на международните пазари и тяхната конкурентоспособност е застрашена от промяната в енергийните цени“, поясни Петкова.

Преференцията за тях се изразява в отстъпка от 85% от цената за изкупуване на енергия от ВЕИ, която е един от компонентите на таксата „задължения към обществото“.

До момента индустрията плащаше 18.93 лв. такса за задължения към обществото, докато битовите потребители – 53 лв. С новото предложение тежестта на тази такса се изравнява за всички.

В момента наредбата е предложена за обществено обсъждане и ние сме готови да обсъдим различни варианти за промяна с всички заинтересовани страни, стига предложенията да са съобразени с Насоките на ЕК за околна среда и енергетика, стана ясно още от думите на Петкова.

По повод недоволството на някои работодателски организации от новите ценови предложения, тя подчерта, че министърът на енергетиката и правителството нямат пряко отношение към ценообразуването в отрасъла, което е изцяло в компетенциите на КЕВР.

Петкова припомни също, че държавните дружества в отрасъла, които са на нейно подчинение, не са поискали поскъпване на тока през новия ценови период.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 0 Отговор
    Това потвърждава, че богатите са с привилегии и ще стават по богати за сметка на по бедните.
  • 2 христо христов

    0 0 Отговор
    то бива социализъм..ама чак на такова ниво.....