Last news in Fakti

29 Юни, 2015 23:57 1 123 0

Летищните такси да се намалят

  • летищни такси-
  • авиопревозвачи-
  • мнение

Изказването на Airports Council International (ACI) (Международната асоциация на летищата), че регулярното и доброволно намаляване на летищните такси няма да доведе до поевтиняване на самолетните билети, предизвика реакция у някои авиокомпании. Според Йозеф Варади, изпълнителен директор на Wizz Air: „твърдението изразено от ACI Europe е порочно по редица начини. Първо, една авиокомпания, успява в XXI-ви век, като управлява своите оперативни разходи, така че да предлага възможно най-ниски цени за определена линия. Можем да разграничим нашите авиокомпании от някоя друга по много характеристики и чрез други услуги, когато това е възможно, но ниските цени на билетите са основния двигател на успеха ни. Фокусираме се върху контрола на това, което е възможно вътре в компанията, така че след това да можем по-добре да се приспособим към условията на пазара, които определят крайните тарифи”.

Той отбеляза, че летищните власти трябва да мислят в дългосрочен план. По-ниските летищни такси поддържат по-евтини билети, стимулират разширяването на летищната мрежа и склонността към пътуване.

Преди време ACI Europe публикува резултатите от свое проучване, което показва съществена връзка между разширяването на летището и местното икономическо развитие, преди всичко чрез ръста на работните места.  Най-общо, казано, на всеки 1000 пътници, преминаващи през летището, има едно работно място. „Всяка година европейските летище и свързаните с тях авиационни дейности поддържат почти 12,4 милиона работни места и допринасят 675 милиарда Евро  към брутния вътрешен продукт (БВП). Това представлява 4,1% от европейската икономика”, се посочва в проучването на ACI Europe.

„Трябва да имаме предвид не само преки работни места на летището, но и непреки работни места. Повече посетители харчат повече пари за хотели, ресторанти, коли под наем, театри, туристически атракции, и разбира се, това е от полза и за всички фирми, които ги предоставят”, допълва Варади.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА