Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 11:33 2 397 14

Песимизъм сред жителите на най-голямата европейска икономика

  • германия-
  • стандарт на живот-
  • мнение-
  • нагласи

Над 70% от германците очакват влошаване на стандарта на живот

Песимизъм сред жителите на най-голямата европейска икономика - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В последно време много от германците са песимистично настроени, когато става дума за стандарта им на живот. Близо 70% от тях заявяват, че очакват по-лош стандарт на живот в бъдеще, особено за по-младото поколение. Това показват данни от проучване, проведено от социологическата служба Forsa, по поръчка на телевизионните канали RTL и NTV.

Двама от трима респонденти (64%) отбелязват, че „общото настроение в личната им среда“ днес е „по-лошо, отколкото преди 5 години“. В Източна Германия обаче тази цифра достига 70%. Всеки четвърти респондент отбелязва, че няма особени промени в нагласата си по този въпрос. От друга страна, почти две трети (63%) от жителите на Германия смятат, че качеството им на живот е поне непроменено.

Поддръжниците на Свободната демократическа партия (85%) и Алтернативата за Германия (AfD) (84%) отбелязват, че настроенията сред техните семейства, приятели или колеги от работата са се влошили през последните 5 години. Този период включва настоящия конфликт в Украйна и пандемията от коронавирус. Привържениците на AfD и особено либералите масово критикуваха много от мерките на правителството за борба с пандемията. Освен това социолозите са установили, че 65% от избирателите на AfD се оплакват от влошаване на качеството на живот.

Малко над една трета (36%) описват своето „лично качество на живот“ днес като „по-лошо спрямо преди 5 години“. Въпреки това, 40% от участниците в проучването не са забелязали никакви промени, а 23% говорят за подобрение.

Германците са много по-песимистично настроени относно стандарта на живот, който според тях могат да очакват младите хора. Седем от всеки десет анкетирани (71%) смятат, че стандартът на живот на младите хора ще бъде по-лош в бъдеще. Само една пета са на мнение, че големи промени няма да се случат. Едва 5% смятат, че ще има подобрение.

В резултат на това, въпреки всички влошени настроения и лични проблеми в ежедневието, мнозинството (78%) подчертават, че им харесва да живеят в Германия. Само всеки пети (19%) би предпочел друга страна, а в източната част на Германия всеки четвърти (25%) би искал да живее извън страната. Най-голямо недоволство има сред членовете на партията AfD. Малко под половината (49%) харесват да живеят в Германия и почти толкова (46%) биха предпочели да напуснат страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    38 1 Отговор
    Още санкции срещу Русия и не забравяйте, да отворите границите си за още няколко милиона анадолци. Те, много работят и допринасят за БВП на Германия.

    Коментиран от #4

  • 3 Анонимен

    21 1 Отговор
    Нима в България не е същото. Идва друг народ и човек трябва да се приспособи към тях.
  • 4 МММ да

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Гласувано е вече поставянето на гранични пропускателни пунктове по границите на Германия. ЕС, Шенген няма значение, ще има здраво джобене и търсене на обяснения от къде и как имат толкова кеш, като в това число влизат пръстени, часовници, ланци и всякакъв вид техника и т.н.. допостимата обща сума, ще е 7500евро за момента.
    Не стига, че единствената свобода в тая държава остана правото на работа за да си плащаш сметките, сега и джобене на работниците. ЕС-дойче комнизм.
  • 5 На тъпите нацисти

    21 2 Отговор
    Егото им е повече от акъла.Факт.
  • 6 🇧🇬🇪🇺💯

    12 0 Отговор
    Разговаряме с Германец и Българин, българина също живее в Германията.

    Казвам че Храната в Немско е много евтина.

    Немецът казва следното, “беше евтина, не е евтина.”

    Коментиран от #14

  • 7 Айде бе!

    1 11 Отговор
    Естествено, че такива настроения ще царят сред избирателите на "Алтернатива за Германия"! Що не питат гласуващите за CDU и баварския й аналог? Все едно тук да питат атакисти или "възрожденци" или русофилите- ще зинат как сме ударили дъното и гинем и плачем за соца и вечната Дружба.
  • 8 БПФ

    11 0 Отговор
    Сулювци, най-голямата икономика в Европа е Русия..

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 факт

    6 0 Отговор
    Нормално! Парите им отиват в джобовете на новите "европейци" ! Оня с мустака беше прав, но късно ще го разберете !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Украинец

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Ми като не йскате украйнско жито.