Last news in Fakti

17 Септември, 2023 08:07 8 638 55

Октоберфест – колко струва халба бира тази година (ВИДЕО)

  • октоберфест-
  • германия-
  • откриване-
  • цени-
  • бира

Цената е между 12,6 и 14,9 EUR

Октоберфест – колко струва халба бира тази година (ВИДЕО) - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На фестивала своите продукти представят най-големите пивоварни Franziskaner, Paulaner, Augustiner, L wenbr u. Една от отличителните белези на празника са големите бирени шатри. Някои от тях могат да приемат до 10 000 гости едновременно, общият капацитет е 120 000 души.

Основният продукт на фестивала – бирата, поскъпва на Октоберфест от година на година. Литровата чаша тази година ще струва между 12,6 и 14,9 EUR. Условната инфлация спрямо миналата година е 6%.

Цените на бирата по време на Октоберфест са регулирани от 1971 г. Оттогава те непрекъснато растат. Преди 46 години литрова халба в Мюнхен струваше между 2,5 и 2,9 DM. До 1990 г. продуктите са поскъпнали до 6,95-7,5 DM.

Последният път, когато плащанията на фестивала са направени в национална валута, е през 2001 г. По това време бирата вече струваше около 12,8 германски марки. До 2002 г. производителите преизчислиха цените в евро и поискаха 6,3 EUR за 1 литър. Година по-късно разходите остават на същото ниво, но след това нарастват годишно с 3-5%.

Факторите, които влияят върху постоянното покачване на цените, са много различни, но основният са средните годишни цени в заведенията в Мюнхен. Сега в Германия инфлацията надхвърля 6%, оттук и поскъпването на бирата на Октоберфест.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе...

    47 15 Отговор
    И 20 евро да струва, германците ще плащат. Защото този Фест е стогодишна традиция.

    Коментиран от #3, #5, #21

  • 2 мисира

    69 14 Отговор
    След обединението Германия никога няма да бъде същата,Остров на Благоденствието и добър живот.Ще става по лошо и по лошо благодарение на приятелите отвъд океана.
  • 3 Баце ЕООД

    55 6 Отговор

    До коментар #1 от "Абе...":

    Този фестивал е за туристите, драги.. Германците са прагматичен и престметлив народ.

    Коментиран от #51

  • 4 да де

    82 13 Отговор
    Да дават бира докато могат, че ония новите брадати германци бира не пият. Скоро Рамазан байрама ще им стане национален празник
  • 5 99999

    46 6 Отговор

    До коментар #1 от "Абе...":

    Този фест се е превърнал в препълнен свинарник. Места да се намерят е трудно, скъпо и гъмжи от хора. Не е за препоръчване.

    Коментиран от #7, #22, #42

  • 6 Булпсихопатъ

    11 26 Отговор
    На нас дето ни плащат в рубли ще ни се размине бирата. Ама и на октоберфест ще му се разминат приходите. Ще им се наложи на немците да си моят улиците с прокиснала бира.

    Коментиран от #24, #29

  • 7 Ррр

    34 9 Отговор

    До коментар #5 от "99999":

    И е доста мръсно, свинарник е добро определение.

    Коментиран от #17

  • 8 Инфлацията само 6%?

    48 3 Отговор
    В Германия инфлацията на най-важните стоки, храната е над 100%. Какво ме интересува в една кошница да ми слагат китайски телевизори, заедно с хляб, сирене, кашкавал? Телевизор купуваш един на 3 години. А хляб, всеки ден. Месо, всеки ден. Имаш т.н. "ротираща инфлация"! Стоки които са се покачили примерно само с 1% , НО ги купуваш всеки ден. Тогава инфлацията на тези стоки е огромна. Докато даже и 40% инфлация на някоя китайска стока, която купуваш един път на 10 години изобщо не ти е голям проблем. Така държавните органи могат да "напаснат", каквато си искат инфлация, за да замажат положението. Моцарелата беше 49 цента, сега е 89, френско сирене беше 99 цента, сега е 1,99 евро, нектарини имаше по 99 цента, сега са най-малко 3,99 евро, месото също поскъпна 2 пъти, маслините бяха в Лидъла 89 цента, вече са 1, 49 евро, компот от череши беше 99 цента, сега е 1,89 евро ... Но "инфлацията в Германия била само 6%"?

    Коментиран от #13, #30, #40

  • 9 Европейца

    23 20 Отговор
    До всички мрънкачи колко било скъпо на БГ морето: Защо не квичите срещу цената на бирата на феста а? Не съм чул и някой германец да го прави. Иначе Феста е една огромна тъпня - сюрии тъпаци се наливат с бира и пикаят къде им падне

    Коментиран от #11

  • 10 Дойчо

    51 1 Отговор
    На летище София, 1.5 л българска минерална вода е 8/осем/ лв. Никой, не Ви кара да купувате но пък е забранено да минете през чекина с Ваша, и любезно трябва да я изхвърлите.
  • 11 Еми щото е един

    30 2 Отговор

    До коментар #9 от "Европейца":

    Път в годината. И ако ти е кеф, ходиш, ако не, не ходиш там да им ядеш печено пиле и да им пиеш бирата. Че е тъпня, тъпня е. Ходил съм само с колеги да видя какво е... Нищо особено. Едни огромни палатки, ужасно мирише на бира, пияни немци и много чужденци, танцуват по масите .. Претъпкано и много шумно. Обезателно ще те улеят някъде с бира или омажат с мазни храни. Кожен панталон, национална носия за 450 евро така ми го омазаха, че за нищо повече не става... Не си заслужава да се ходи на този фест.

    Коментиран от #15

  • 12 не е същото

    45 0 Отговор
    Едно време и аз и мои приятели, ходехме редовно на Октоберфест, но последния път -пълно разочарование- хаос, бъркотия, скъпотия, недобро качество, наблъскани хора в палатки, няма места, бавно обслужване, основно от чужденци, немците са бързи, сбирщина от всякакви елементи от цял свят, недобра храна. Хотелите са по 170-190 евро на вечер. А едно време имаше хубава бира, наденички, джолани, смях, нямаше побоища, пиянски истории. Сега Германия е друга, вече не е същата.Германия е пробита държава, след баба Меркел и нейния призив всички сирийци да ходят там.
  • 13 Дейкрузер

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "Инфлацията само 6%?":

    Щом батко Шварци, стана рекламно лице на Лидл, уйде коньо у ряката. Масло пре3идет от 4.7 стана 7.
  • 14 До номер 8

    21 1 Отговор
    Сериозно?
    Че то е България тези стоки са много по- скъпи, дори и преди инфлацията!

    Коментиран от #23

  • 15 Гран плас

    23 4 Отговор

    До коментар #11 от "Еми щото е един":

    На север в Германия е друго, но като цяло Германия е в упадък.Мюнхен е едно голямо село.Най-хубавият град в Германия е Хамбург. А и бирата им вече не е добра- силна, има спирт, много газирана, няма вкус, белгийската е доста по-добра.

    Коментиран от #27, #32

  • 16 Слади Сладев

    18 4 Отговор
    25 кинта з халба... да си я пият.
  • 17 Мариенплатц

    22 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ррр":

    Все още е сравнително чисто, ако тук имаше такъв фест, представям си каква мръсотия щеше да е.Все пак, нещо е останало от немския ред, чистота, дисциплина, но Германия е друга- по-лоша.Макар, че в магазините е по-евтино оттук.

    Коментиран от #19

  • 18 Ходил

    19 4 Отговор
    Зависи как го погледнеш. Принципно , 30 лв са много за една бира , но това ти дава възможност , да навириш краката на поне две германки. Ако можеш повече , и повече , защото се мотаят и много хищни скандинавки. Такива работи съм виждал там , че бранша още не се е сетил да ги филмира!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Калпазанин

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Абе...":

    Да плащат каквото си искат, той ротшилд ше им напечата евраки а ние ше се радваме на прайдове, борчове най лесно се правели
  • 22 Рошко

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "99999":

    Точно, магаре да вържеш нвма да стои и ше избяга, мръсотия до шия
  • 23 Ами такива са тука

    19 0 Отговор

    До коментар #14 от "До номер 8":

    В Германия сега. И в България има инфлация, на сега говорехме за немската инфлация. Имам теза за българската инфлация. В България всеки има някъде, някакво жилище. За това спокойно търговците могат да качат стоките, над цената им в другите страни. Докато немеца живее на квартира и голяма част от заплатата му отива за наем, всеки месец. Освен това вече почти всички хранителни стоки в България са вносни. Значи зависим от чужденците, на каква цена ще ни ги продадат. След това нашите слагат и техни проценти и ето ти голяма инфлация.
    Не всичко в България е по-скъпо. Дините сега в края на сезона са само някакви стотинки, докато в Германия си държат цена 99 цента на кило, до 1,69 евро на кило диня. Доматите са някъде около 4, 50 евро на кило в Германия в момента, картофите около 1 евро на кило. Хлебчетата, белите по 19 цента, франзела 1,99 евро. Рибата 18-36 евро на кило, в зависимост каква е, дали е с глави, дали е филе, дали е червена или бяла и т.н. слънчогледово олио малко му падна цената, беше 1,99 и над 2 евро литъра, сега го има и на 1,76 евро. Може да е от радиоактивни семки от Украйна и "промоцията" е за да те унищожат? Най-евтиното масло е 1,39 немско. Има и по 3,99 също. Въпрос на вкус. 6 яйца 1,99 евро, а някога бяха 99 цента.

    Коментиран от #25, #36

  • 24 Кокорчо🙄

    22 2 Отговор

    До коментар #6 от "Булпсихопатъ":

    Те вече си я мият, вонята от ден на ден се увеличава преди мислех че парижкото метро е най голямата тоалетна, ама и швабите почнаха веч да ги догонват, Германия беше до 2010 година
  • 25 най-евтино

    19 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ами такива са тука":

    Най-евтино е в Щатите откъм храни. Кило банани- 89 цента, лимони- 99 цента, ябълки- един долар, хляб- един долар, бира-един долар, кило свинско- три долара.Няма такава богата държава в света. Европа е като село в сравнение с Америка.Преди и в Германия бе добре, но сега не е така, напълни се с всякаква измет. В Лас Вегас един хубав хотел е 70-75 долара на вечер- голяма стая-спалня- 30 квадрата, плюс още една всекидневна.
  • 26 Това

    14 1 Отговор
    е най - големия народен празник в света и на бирата , с над 100 годишна традиция така , че веднъж в годината изобщо не е проблем да си го позволят и потопят в атмосферата !
  • 27 Абе не ми харесва

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гран плас":

    Хамбург, също и Берлин и Франкфурт не стават за нищо. Бавария си е най-доброто местенце в Германия. Донякъде и Баден Вюртемберг, но столицата им Щутгарт не е хубав град. Гледаш, гледаш и от Мюнхен, по-хубав град нямат. Има тука големи езера и за 15 минути с колата си вече на плаж. Там готини ресторанти, чисто е , едни хубави ливади. Само дето езерата са с някакъв дребен чакъл и при влизане не е много приятно, ако беше морски пясък, цена нямаше да има. Германия, въпреки упадъка й, все още е по-добре от България! За сега поне.
  • 28 А Ганьо

    17 0 Отговор
    хвърля стотачки на чалга певачки ! Бонус - ментета !
  • 29 ППДБ

    8 13 Отговор

    До коментар #6 от "Булпсихопатъ":

    Предпочитам гейпарада в Берлин! Пак има бира, но повечето сме си наши хора и все отнякъде ще ти излезе късмета.

    Коментиран от #31, #34

  • 30 Сск

    6 11 Отговор

    До коментар #8 от "Инфлацията само 6%?":

    Какъв го търсиш в Германия тогава? Защо отдавна не си в цъвтящата Русия?

    Коментиран от #38

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 От селото

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гран плас":

    Исках + да ти дам, но неволно натиснах минус. Не бях пил бира повече от 10-11 години, докато не отидохме с колеги в един ресторант, по - скоро наподобяващ на пъб, и там един колега настоя да опитам белгийска бира. Е, опитах, и от тогава пия само белгийска бира, не казвам че другите не са добри, но за мен белгийската е бест... Иначе съм ходил много пъти в Белгия, влизал съм в огромни магазини в които се продава САМО бира, но никога не съм купувал, поради простата причина че бира не пиех😀

    Коментиран от #35

  • 33 Така си е

    3 1 Отговор
    Въпрос на наличност в джоба. Нямаш - не пиеш.
  • 34 Лорд Трамвайко

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "ППДБ":

    По вашему, не е ли по-правилно да се каже ДА ТИ ВЛЕЗЕ, вместо ДА ТИ ИЗЛЕЗЕ късмета? Бухаха
  • 35 Фюжъна

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "От селото":

    Бирите, и те като банките - пет фирми държат целия свят. Другото са трохи.
  • 36 Инна

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ами такива са тука":

    цени в най-близкия супермаркет ("Лента", Москва) :
    слънчогледово масло - 110 рубли (1, 1 евро);
    свинска шунка без кост - 320 рубли / кг (3, 2 евро) ;
    говеждо месо без кости -570 рубли / кг;
    пилешки яйца-93 рубли/10 броя.
    картофи - 24 рубли / кг;
    домати - 120 рубли / кг,;
    диня-024 рубли -80 рубли / кг (цената зависи от сорта)
    багет - 35 рубли/300 гр;

    Коментиран от #37, #39

  • 37 Сск

    3 7 Отговор

    До коментар #36 от "Инна":

    Инче, като еврото стане 200 рубли, всичко ще е направо без пари.
  • 38 Тоя па?

    12 5 Отговор

    До коментар #30 от "Сск":

    Абе ти освен да мислиш за "лошата Русия" друго нещо идва ли ти в двете гънки ? Абе много си изфирясал с тези евро -атлантически ценности... Да не мислиш, че всички трябва да се делим на "русофили " и "русофоби", понеже на теб това ти е болна тема?
    Виж аз мога да живея навсякъде по света. Не съм като тебе, да не мога да отида бързо в сащ, Япония, Сингапур, Джакарта или Мексико например... Отивам на летището и ако има сега билети, още днес съм отпрашил за Токио или Москва, ако това ми се иска. Ама ти си мислиш, че трябва да "обичам" запада и да "мразя" Русия? Това ми е мнооого далечно.
    Ако ти предпочиташ да се занимаваш с такива деления и определения, мен това не ме интересува изобщо. Смятам че Украйна сама си заслужи войната, понеже започна гражданска война против руското население на Източна Украйна. И нека влязат в ЕС и нато, разочарованието им е 100% сигурно.

    Коментиран от #44, #45, #46, #47, #48

  • 39 Абе Русия е друг свят

    15 6 Отговор

    До коментар #36 от "Инна":

    Работех е Москва до 2016-та г. В Москва съм си купувал в Перекресток, в Карусель, в оня известния магазин на Тверская, който е близко до Пушкин площадь. Москва много ми харесва, ама не за това, че храната е по-евтина. Там има хубави театри, музеи, култура. Докато на запад това вече и силно западнало. Тука има вече само една налагана, пседо култура. Нищо не е истинско вече. С жена ми отидохме на известна опера в Щутгарт. Едвам издържахме около час и без много да си говорим и двамата си тръгнахме.... и въпросът наистина не е в парите. Дори и да струва повече, ако е нещо и си заслужава, то ще има смисъл да отидеш. Но културата тука на запад вече не е това, което някога беше... С удоволствие бих си взел жена от Русия, вече съм разведен и бих дошъл в Москва... имам хубава работа и мога от всякъде да работя, не е проблем и с парите. Просто не ми харесва вече западната простотия... В Русия все още има някаква нормална култура и традиции...
  • 40 Ники

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Инфлацията само 6%?":

    Храните са почти тройно по скъпи в някои супермаркети двойно
  • 41 Барбекю

    4 0 Отговор
    Всеки следобед си правя барбекю на терасата и пия немска бира , обичам биричка , пия и чешка бира и тя е доста добра и тъй.......
  • 42 Тончо

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "99999":

    В Германия ежедневно въвеждат иновативни технологии за автоматизация и дигитализация на процесите в немската техника , Германия е двигателят на Европа , брутният вътрешен продукт на човек от населението е доста висок , това е и причината много от европейците да заминават за Германия ,Ich habe mein Jurastudium in Deutschland abgeschlossen , завърших право в Германия и говоря перфектен немски , манталитета на немците е постоянно да се развиват , те са доста дисциплинирани

    Коментиран от #43

  • 43 Немец

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Тончо":

    Аз съм немец ,женен за българка , казвам се Томас и съм съгласен с теб
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Съдия

    5 3 Отговор

    До коментар #38 от "Тоя па?":

    Какво се хвалиш бе Идиот, отивай където искаш , мъдрият човек не се хвали , но ти определено не си такъв
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Тоя пък

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Тоя па?":

    Колко си тъп и прост и, вижда се че нямаш много гънки в мозъка , смешен си
  • 48 Сск

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Тоя па?":

    Альо г-н Голямото добрутро, космополита ми той! Я обясни само от къде си запознат толкова добре с цените в дискаунтъра?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Не е баш така.

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баце ЕООД":

    Доста германци го посещават. Има и много фирмени посещения.
  • 52 ЗЛИЯТ ..

    1 0 Отговор
    Пълна тъпня. Два пъти съм бил .Преди 15год ..12евро беше ..
  • 53 ЗЛИЯТ ..

    0 0 Отговор
    Жигульивско пивио е по добро..От Лоеве,например..
  • 54 Гугльо - опит за автор

    0 0 Отговор
    "Една от отличителните белези"

    Оправете си Гугъла, че много грешки дава. Поне за българите, знаещи български език де.
    За вас може и да звучи добре, знам ли...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.