Last news in Fakti

14 Юли, 2015 13:21 1 406 0

Кризата в Шанхай отлага реформата на юана

  • шанхай-
  • китай-
  • борса

Усилията на китайските власти да превърнат юана в свободна конвертируема валута станаха на пух и прах

Кризата, която обхвана пазара на акции в Китай през последния месец и принуди властите да вземат решителни мерки, може да подкопае усилията на Пекин за преобразуване на юана в свободна конвертируема валута, пише в. „Файненшъл таймс“.

В момента няма практическо значение, дали безпрецедентната програма за подкрепа на фондовия пазар ще е успешна или не.

За последните две години, откакто на власт дойде Си Цзинпин, се наблюдава реален прогрес в либерализацията на финансовата система и валутния пазар на страната.

Един от важните етапи на либерализация е „търговския мост“ между фондовите борси на Шанхай и Хонконг, който стартира през ноември миналата година.

Той позволява инвеститорите от един град да купуват акции от борсата в другия град

без да искат или чакат разрешение от местните власти.

През май Пекин стартира проект за квалификация на местни инвеститори, които да търгуват на международните борси. Междувременно Централната банка на Китай започна да провежда гъвкава политика при определяне на лихвата.

Всички тези стъпки принудиха Международният валутен фонд (МВФ) да обяви, че вече не смята юана за подценена валута и е готов да продължи активното сътрудничество с китайските власти за включването на юана в кошницата от валути със специални права на тираж.

През последната седмица всички тези достижения на Пекин бяха изгубени. В частност властите забраниха на големите инвеститори да продават своите дялове през следващата половин година. Други стотици регистрирани на борсата компании спряха търговията със своите акции в опит да минимилизират загубите.

„Доверието в китайската борса беше сериозно подкопано

и едва ли ще бъде възстановени в близко време. Спирането на търговете е сериозна мярка, за инвеститорите тя е нежелателна намеса в работата на пазара“, смята стратегът от Julius Baer Хайнц Рутиман.

От 3 юни чуждестранните инвеститори са се отървали от китайски акции на стойност 40,5 млрд. юана ($6,5 млрд.). Продажбите са станали през платформата в Хонконг. За експертите това е важен признак за загуба на доверие.

Пожелал анонимност консултант от китайската Комисия за регулиране на пазара на ценни книжа заяви, че щом като чуждестранна компания е приела да се листва на местната борса, то тя е приела и всички регулации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА