Last news in Fakti

19 Октомври, 2015 19:37 3 076 5

В какво спестява българинът

  • спестявания-
  • фонд-
  • пенсия

Лихвите по депозитите са повече от нищожни, а инвестицията в недвижим имот все още не е набрала скорост, след имотната криза през 2008 г. Поради това българинът търси алтернативни форми за спестяване. Тенденцията през последните месеци е, че все повече млади хора спестяват малки суми за пенсия в доброволните пенсионни фондове. Така например, 72% от клиентите на една от големите банки опериращи у нас на възраст под 45 години заделят средно по 78 лв. в подобни фондове. Повечето от тях са семейни и с ипотечен заем. „Целта на алтернативните форми за спестявания е да запазят и да увеличат стойността на парите във времето при оптимално съотношение риск/доходност”, обясняват специалисти.

Капиталовите пазари също са начин за спестяване. Начинът, по който масовият клиент може да направи това е като инвестира чрез малки равни месечни вноски в така наречените спестовни планове. „С план на регулярни вноски се купува по-голям брой дялове на осреднена цена. В същото време това минимизира риска и осигурява добра доходност“, казват анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    1 0 Отговор
    Това е пълна глупост !
    ПЛАТЕНА СТАТИЯ !!!
  • 2 Келеша

    0 0 Отговор
    А кой дава гаранция ,че след 20 години тези частни фондове няма да приберат парите и да изчезнат яко дим?
  • 3 Бате Цецо

    0 0 Отговор
    Малко статистика за тези пенсионни фондове:
    Доверие (но и при другите данните са подобни):
    период от 05-01-2015 до 19-10-2015
    доходност за УПФ - 0.39 %
    ДПФ (доброволе пенс. фонд) - 0.43 %, но
    има такса от 4.25 % за всяка вноска.
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    поредното нареждане
  • 5 бай георги

    0 0 Отговор
    Аз пък продавам имот с наематели с 6% година доходност от наема.