Last news in Fakti

7 Ноември, 2015 13:49 2 249 0

Япония тества първия си пътнически самолет от 1965 г.

  • япония-
  • тества-
  • самолет

Той трябва да излезе на пазара през 2017 г.

Япония тества първия си пътнически самолет от 1965 г. - 1
Снимка: Wikipedia

Нов японски пътнически самолет на къси разстояния успя да развие скорост при излитане от 220 км/ч, съобщи Kyodo News .

Това е станало по време на наземни тестове на новия  Mitsubishi Regional Jet (MRJ). Пробите бяха отлагани на няколко пъти. Последният път това стана няколко дни преди тестовете, след като конструкторите решиха, че трябва да бъдат ремонтирани контролните бутони.

Все пак в наземните тестове самолетът успешно е достигнал скорост на излитане. Сега зелена светлина на проекта трябва да дадат експерти от Министерство на инфраструктурата, транспорта и туризма в страната.

MRJ има обхват на полет от 1500 км. до 3400 км и е може да побере 90 пътници. Неговите характеристики са подобни на тези на руския "Сухой Суперджет 100". Неговата разработка започва през 2007 г. като в проекта са инвестирани $ 1.6 млрд. Това е първият пътнически лайнер, който Япония конструира от 1965 г. насам.

Очаква се първите самолети MRJ да влязат в употреба през 2017 г. В момента има поръчки за 400 самолета за цена от $ 1.4 млрд. Те идват от японски авиокомпании, както и от превозвачи от САЩ и Азия.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА