Last news in Fakti

20 Ноември, 2015 12:22 12 491 8

Спас Русев е новият собственик на "Виваком"

  • виваком-
  • спас русев-
  • бтк-
  • цветан василев

Преди дни един от акционерите в българския телеком Дмитрий Косарев обвини Милен и Георги Велчеви, че играят заедно със Спас Русев, за да вземат контрол над компанията

Живеещият в чужбина български предприемач Спас Русев е новият собственик на „Виваком“.

След близо 18 часа преговори Спас Русев ще трябва да плати близо 330 млн. евро. Той спечели наддаването срещу компанията Greek Olympia Group на бизнесмена Панос Германос, съобщават специализираните издания.

До продажбата се стигна, след като акционерите на “Виваком” - Цветан Василев 43,33%, ВТБ през лондонското си звено “ВТБ капитал” с 33,33% и други кредитори на компанията с 23,33% дял в нея, не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г.

Финансирането беше обезпечено чрез залог на 100% от акциите на люксембургската компания InterV.

Фондът за гарантиране на влоговете също се интересува от развоя на сагата около „Виваком“. Причината е, че институцията очаква възстановяването на 150 млн. евро, които са изтекли от КТБ в посока към телекома. Експертите на фонда смята, че сумата е използвана за купуване на дела на бившия банкер Цветан Василев в дружеството.

Преди дни един от акционерите в българския телеком Дмитрий Косарев обвини Милен и Георги Велчеви, че играят заедно със Спас Русев, за да вземат контрол над „Виваком“ .

Обвиненията на Косарев бяха отправени в негово интервю за „Незавимая газета“. Той е представител на Empreno, притежаваща компанията LIC Telecommunications Sarl, която държи 43% от VIVACOM.

Спас Русев е свързан с почти всички телекоми, защото чрез неговата компания “Телелинк” голям китайски производител доставяше години наред техника в България и за “Мтел”, и за “Глобул”, и за “Виваком”, припомня в. "24 часа".

През последните месеци се забелязват индикации, че „ВТБ Кепитал“ планира да вложи стотици милиони евро на Балканите през следващите няколко години. Компанията се интересува от приватизацията на железниците в Румъния и от покупката на банки в Сърбия. От „ВТБ Кепитал“ с интерес оглеждат и Хърватия и Словения за инвестиции.

Панос Германос е основател на веригата магазини за мобилна техника и потребителска електроника „Германос“, която през 2006 г. тя беше погълната от "Космоте".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Петков

    5 0 Отговор
    Няма ли кой да ги гръмне тези комунистически б.....ци?
  • 2 некойси

    1 0 Отговор
    Въпросът е г-н Русев от къде притежава такива суми за покупка на мобилен оператор?
    Дали е декларирал някъде приходи?
  • 3 Иван Пенков

    0 0 Отговор
    http://razuznavane.com/?p=638
  • 4 лондон гей

    2 0 Отговор
    Бати Милен за 2 ри път ни нае*а, разбрахте ли сега, кой задейства фалита на КТБ?!
    :)
    По долу гледам, че даже някои не се усещат все още.
    Само коментар НОМЕР 1 дава най доброто предложение, защото комунетата ги спира само 7,62 мм, в 10-та.
  • 5 зззз

    1 0 Отговор
    Честитом да му е на ДП, опа, на Русев.
  • 6 незнайко

    1 0 Отговор
    Така се става КАПИТАЛИСТ. Нищо ново под слънцето. Който знаеше как да краде от 1990 до 2005 година няма нужда да доказва от къде има пари. Първия фалит беше на Първа частна банка, спомнете си това.

    Коментиран от #8

  • 7 тошибиян

    0 0 Отговор
    това са мошенници просто не ползвайте услугите или ги ограни4ета максимално за да не им пълните гушите
  • 8 някой си там

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    приятелю млад нима света не е капитал нима може да се живее без пари стига сте лъгали ти и твойте другари с тоя капитал кажете си че така лъжете и грабите народа си