Last news in Fakti

2 Февруари, 2016 12:48 1 400 1

Райфайзенбанк (България) получава 35 млн. евро от ЕС

  • ецб-
  • евро-
  • райфайзенбанк-
  • получава-
  • ес

Средствата ще са за финансиране на българския бизнес в рамките на Инвестиционния план за Европа

Райфайзенбанк (България) получава 35 млн. евро от ЕС - 1

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД, дъщерна компания на Райфайзен Банк Интернешънъл АГ, подписаха гаранционно споразумение, чиято цел е да увеличи финансирането за иновативни малки предприятия и средни компании в България. Трансакцията се осъществява с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) – основата на Инвестиционния план за Европа.

Благодарение на новото споразумението с ЕИФ, през следващите две години, Райфайзенбанк ще осигури финансиране в размер на 35 млн. евро за иновативни компании в България. Кредитите ще се отпускат с гаранционно покритие от ЕИФ, в рамките на инициативата “ЕС ИновФин за Иноватори” с финансовата подкрепа по Програмата на Европейската комисия „Horizon 2020“. Това ще даде възможност на Райфайзенбанк да предоставя на иновативните компании допълнително финансиране при по-благоприятни условия. Това става ясно от съобщение на банката.

“За втори път в рамките на по-малко от половин година България се възползва от гаранция по Инвестиционния план, този път за близо 70 млн. лева. Това споразумение отново е насочено към това, което има най-голямо значение – подкрепа за малките и средни предприятия, които създават най-много от новите работни места в Европа. Браво за предприемчивостта и успех на компаниите, които ще се възползват от тази възможност!“ Това обобщи заместник-председателят на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

“Подписаното с Райфайзенбанк (България) споразумение е доказателство за ангажимента ни бързо да реализираме програмата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Като стимулираме финансирането на иновативни компании чрез гаранционната схема за малки и средни предприятия „ИновФин“, ще можем да осигурим ефективна и навременна подкрепа за българския бизнес и да му помогнем да развива и подобрява нови продукти и услуги.” Това коментира главният директор на ЕИФ, Пиер Луиджи Гилибер.

Председателят на УС на Райфайзенбанк (България) Оливер Рьогл отбеляза: “Изключително сме удовлетворени от това, че сме част от тази програма, което е още един знак за доброто ни сътрудничество с европейските финансови институции. Благодарение на нея допълнително ще увеличим подкрепата си за малките и средни предприятия, и ще покажем за пореден път, че сме партньор на българския бизнес“.

Това е първoтo споразумение в България за насърчаване финансирането на иновациите в рамките на „ИновФин“ с подкрепата на ЕФСИ. То идва в резултат на желанието на Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за бързо реализиране на конкретни инициативи по ЕФСИ, в съответствие с очакванията на страните-членки, Европейската комисия и Европейския парламент. Целта на това споразумение е да насърчи кредитирането и гаранционните споразумения, като допринасе за откриването на нови работни места и за икономическия растеж в ЕС.

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) е част от Групата на Европейската инвестиционна банка. Основната й мисия е да оказва подкрепа на микро, малкия и среден бизнес, като му помага в достъпа до финансиране. ЕИФ разработва и развива както рисков, така и капитал за растеж, гаранции и инструменти за микрофинансиране, които са насочени специално към този сегмент. В тази си роля ЕИФ подпомага целите на ЕС в подкрепа на иновациите, изследванията и развитието, предприемачеството, растежа и заетостта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чакала

    0 0 Отговор
    Еййй добре че не са на власт онеа Стойнов и Чобанов, веднага щяха да ги раздадат на разни мафиотчета