Last news in Fakti

23 Март, 2016 15:18 3 155 1

Чужденците в Швейцария губят работа

  • чужнедци-
  • работа-
  • съкращения-
  • швейцария

От началото на 2016 г. големи компании в Швейцария като Credit Suisse, Alstom, Swisscom и Zurich Insurance, обявиха плановете си за съкращаване на хиляди работни места. Чужденците са изложени на много по-голям риск от това да останат без работа в сравнение с местното население.

През януари 2016 г. равнището на безработица достигна 3.8% от трудоспособното население. Това е най-високия показател за последните шест години. След като през януари миналата година швейцарският франк беше пуснат на „свободно плаване”, редица швейцарски компании буквално се борят за оцеляване. Месечно 1000 души за останали без работа през 2015 г., сочат данните на Националния секретариат по икономически въпроси.

Данните показват, че чужденците са по-застрашени от съкращаване в сравнение с местните жители. Делът на швейцарците останали без работа е 25% срещу 40% за чужденците. „Причината е, че чужденците работят в отрасли с по-висок процент риск от безработица, като например строителството”, казва Фабиан Майенфиш, председател на Националния секретариат.

През 2014 г. средната месечна заплата в Швейцария беше 5700 EUR. Квалифицираните имигранти обаче получават средно с 12% по-малко от своите швейцарски колеги и често не успяват да си извоюват признаване на дипломите, получени зад граница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 минаващ

    0 0 Отговор
    това требва да стане и у нас