Last news in Fakti

7 Юни, 2016 08:56 2 467 0

ФЕД: Брекзитът ще удари икономиката на САЩ

  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит
ФЕД: Брекзитът ще удари икономиката на САЩ - 1
Снимка: АП/БТА

Президентът на Федералния резерв (ФЕД) Джанет Йелън предупреди, че ако Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз, то това ще има значими икономически последици.

Централната банка на САЩ се събра в понеделник на редовното си заседание, което премина в очакванията на анализатори за сигнали за вдигане на лихвата и бъдещето на световната икономика.

В изложението си след заседанието на ФЕД Джанет Йелън заяви, че Брекзитът ще е един от факторите, който ще наклони везните при вземането на решението от централната банка за вдигането на лихвата. Следващото заседание на ФЕД е на 14-15 юни.

Джанет Йелън каза, че „положителни икономически сили са неутрализирали отрицателните“. Това е силен сигнал, че ФЕД ще повиши лихвите през това лято.

„Ако предстоящите данни са в съответствие с тези за укрепване на трудовия пазар и повишение на инфлацията към границата от 2% обективен, то аз очаквам да се премине към увеличаване на лихвата“, каза президентът на Централната банка. На 27 май Джанет Йелън за първи път намекна за вдигане на лихвата.

Федералният резерв повиши лихвите с 0.25 процентни пункта за първи път от девет години през декември миналата 2015 година.

Ако ФЕД не вземе решение да вдигне лихвата на редовното си заседание на 14-15 юни, то следващата възможност това ще е през юли или след провеждането на насрочения за 23 юни референдум във Великобритания за оставане или излизане от ЕС.

Някои икономисти предупреждават, че Брекзитът може да повлияе неблагоприятно на икономиката на САЩ.

В петък членът на управителния борд на ФЕД Лейъл Брейнард предположи, че Брекзитът може да има „ значителна нежелана реакция“ на американския пазар.

„Тъй като международните финансови пазари са тясно свързани, нежеланата реакция в европейските финансови пазари биха могли да засегнат финансовите пазари в САЩ“, каза Лейъл Брейнард.

„Апетитът за риск“ на инвеститорите може да се промени бързо и излизането на Великобритания от ЕС би могло да повлияе на пазарните настроения, обобщи Джанет Йелън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА