Last news in Fakti

9 Юли, 2016 22:34 2 014 2

Барозу оглави лондонския клон на Goldman Sachs

  • барозу-
  • goldman sachs

Новината отприщи вълна от негативни коментари

Барозу оглави лондонския клон на Goldman Sachs - 1
Снимка: АП/БТА

Американската банка Goldman Sachs назначи бившия председател на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу в своя лондонски клон, съобщи Financial Times.

Според съобщението на банката назачението е във връзка с преодоляването на негативите от решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз. Не е оповестен размерът на възнаграждението му, допълва "The Guardian".

Той сменя бившия главен прокурор на Ирландия Питър Съдърланд, който напусна през май 2015 г. и чиято позиция беше временно заета от шведския бизнесмен Клаес Далбек.

„Разбира се, познавам добре ЕС, познавам доста добре и Великобритания“, казва Барозу пред Financial Times. По думите му той е готов да помогне на банката да се справи с задаващата се криза.

Бившият португалски премиер изрази надежда за справедливи преговори за Brexit.

Барозу оглавяваше ЕК в продължение на 10 години, от 2004 до 2014 г. по време на два последователни мандата. Преди това беше премиер на Португалия.

Назначението обаче отприщи вълна от негативни коментари, особено във френските медии. Министърът на търговията във Франция Матиас Фекл написа в Twitter: "Барозу е недостоен представител на стара Европа, която нашето поколение ще промени". Френските социалисти в Европейския парламент призоваха за промяна на правилата, за да не се допускат подобни "скандални" назначения.

Формално Барозу няма проблем да работи каквото и да е, тъй като е минал 18 месечният период от края на мандата му, в който е длъжен да се отчита през мандата си. Бившите комисари имат право да продължат професионалната или политическата си кариера, заяви говорител на ЕК. Според Комисията напълно законно е лица, притежаващи голям опит и квалификация да продължат да играят първостепенна роля в публичния или частни сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тот

    0 0 Отговор
    е хубаво де, подготва преместването на банката в континента, Франция вече подготви атрактивни мерки ъа английския финансов сектор
  • 2 некойси

    0 0 Отговор
    Това мен лично ме накара да се замисля.
    Определено бяснява някои неща.
    Хора представители на висшите ешалони на властта преминават в бизнес сектора, сякаш са едно и също нещо.