812 0

Започна едноседмична стачка в Еър Франс

Засегнати са и полети от и до летище София

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Пилотите и кабинния персонал на френската авиокомпания "Еър Франс" (Air France) тази сутрин започнаха едноседмична стачка. Протестът на служителите принуди френския национален превозвач да направи промени в разгара на летния сезон, съобщава "Франс 24".

Двата профсъюза, които представляват стюардите и стюардесите на Air France, съобщиха за стачката още миналата седмица, която ще продължи от 27 юли до 2 август включително.

Стачката идва след провала на преговорите между авиокомпанията и персонала ѝ за условията на труд, заплатите и повишенията, които са в сила до октомври.

В изявление, публикувано във вторник, Air France заяви, че авиокомпанията ще покрие 92 процента от своите полети на дълги разстояния, 90 процента от вътрешните полети и повече от 80 на сто от полетите на средни разстояния през първия ден на стачката.

Сред засегнатите дестинации са страни в Европа, Северна Африка и Израел, както и някои маршрути в Азия и Африка, заявиха от компанията в понеделник. Отменени са и два полета от и до летище "София".

Air France изчислено, че 37% от кабинния екипаж ще се присъедини към стачката, но според синдикатите, тази цифра достига между 55 и 70 %.

Компанията осъществява средно по 1000 полета с 140 000 пътници дневно. 

Последната стачка на пилотите, в която бяха отменени около 20% от полетите бе в периода 11-14 юни.

Междувременно авиокомпанията предупреди че "Франция е опасна дестинация", позовавайки се на последните терористични атаки в страната.

Air France също така се присъедини към други европейски авиокомпании, които предупредиха за "високото ниво" на геополитическа и икономическа несигурност.

Франция


Напиши коментар:


Публикувай