910 4

Пицата мотивира повече служителите от бонусите

Снимка: Wikipedia
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов

За всяка една фирма е важно служителите в нея да бъдат доволни и мотивирани за работа. Тук изниква важен въпрос – по какъв начин шефовете да мотивират своите подчинени?

Според проучване на професор Дан Ариели от Университета „Дюк“ в Северна Каролина безплатна пица би свършила много по-добра работа от малък паричен бонус, пише Hrmasia.

Професорът е провел експеримент в завод за полупроводници в Израел. Всяка сутрин служителите получавали имейл с различни обещания, от които трябва да изберат едно. При определен постигнат резултат на работното място им е обещано едно от следните поощрения:

Малък паричен бонус в размер на 100 израелски шекела ($36)

Поздравление с текст „Браво!“ от страна на шефа

Ваучер за безплатна пица

Интересно е, че победител в края на проучването е станал ваучерът за пица, предпочитан от служителите. Оказало се, че обещанието за малък паричен бонус дори демотивирало работниците.

HR специалистите посочват, че докато парите винаги са предпочитани от служителите, то понякога личното отношение от страна на работодателите идва на преден план.

Израел


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • GOST
  Отговор
  1 00:40  03.09.16
  Храната прави борбата ... :-)
 • Ядесереитн
  Отговор
  2 08:14  04.09.16
  Тоя месец ще взема платя на моите по.ерковци с пица, ама замразена.... ха, ха! Да видим как ще я ручат! Мои пък да им хареса, тъкмо ше икономисам некой лев за заплати..... На.рах се от смех! Айде стига толкоз, че рибата взе да кълве.
 • незнайко
  Отговор
  3 17:56  06.09.16
  Колко струва голяма пица в Израел, не е казано. Защо?
 • Пешо
  Отговор
  4 15:21  08.09.16
  Пицата в Израел е много скъпа

Напиши коментар:


Публикувай