2 123 3

НАП проверява 1900 фирми в София

Техните служители били осигурявани на минимална работна заплата

НАП проверява 1900 фирми в София
Венцислав Михайлов

Националната агенция за приходите започва проверки на 1900 работодатели в София, при които значителна част от заетите на пълен работен ден получават минималната работна заплата. Сред селектираните фирми има и такива, при които повече от половината от работниците вземат минималната заплата, съобщават от пресцентъра на НАП.

По предварителни данни на приходната агенция в над 80% от случаите има значителен риск възнаграждението да е такова само по документи, а в действителност разликата да се плаща „на ръка“. Предишни проверки на НАП са показали, че често в случаите на укриване на действителните възнаграждения, работодателят крие и приходите си от продажби, за да осигури средства за т.нар. черна каса, а средните възнаграждения в столицата значително надвишават минималната работна заплата.

Технологията на проверките включва искане всеки служител да посочи с писмена декларация действителния размер на възнаграждението си, като паралелно с това инспекторите на НАП ще проверяват касовите апарати, отчитането на оборотите и спазването на осигурителното законодателство. Осигуряването на по-ниска от реалната заплата води и до невъзможност работниците да докажат произхода на доходите си, като е възможно да бъдат проверени и работници за съответствие на имуществото и доходите им, допълват от НАП.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, на некоректните работодатели ще бъдат съставени ревизионни актове за укритите суми за последните 5 години, заедно с дължимите лихви.

„Осигуряването на по-нисък от реалния доход е сериозен проблем. Често това е в резултат на договореност и взаимен интерес на работодателя и работника, но в много от случаите ситуацията е такава заради натиск на работодателя и тук държавата може да помогне на работника, ако той честно посочи реалната си заплата. Съгласието да работите на минимална заплата, а да получавате повече на ръка е грешен избор в дългосрочен план“, каза по повод на започващите проверки директорът на „Контрол“ в НАП Васил Панов.

НАП приема сигнали за данъчни и осигурителни нарушения на единния си телефон за цялата страна 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg.

България


Още по темата

 • Върнаха скоростно ДДС на 886 фирми

  Върнаха скоростно ДДС на 886 фирми

  886 фирми получиха от хазната данъчния си кредит по ДДС без проверка. Това сочат данните на НАП за септември, когато беше първият месец на прилагане ...
  14.10.2016
  1 381
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 11:02  17.09.16
  Айде стига! Половината от работниците ИСКАТ да ги осигуряват на минималната,за да взимат детски,помощи,добавки или да си опазят заплатата от наложени запори. Но в Б-я виновен е само "чорбаджията-изедник".
 • onq s konq
  Отговор
  2 23:40  17.09.16
  "В дългосрочен план"...казал директорът на "Контрол" при НАП,имайки предвид че НЯКОЙ ДЕН пенсията ще бъде по-малка в сравнение с другите на съответния договорил си с работодатела работник.Но въпросният директор НЕ КАЗВА ОТ КОЛКО ГОДИШНА ВЪЗРАСТ през тоя "някой ден" ще се пенсионират болшинството от хората и ще бъде ли изобщо възможно ДОЖИВЯВАНЕТО Й?!!
 • Спиру
  Отговор
  3 15:50  23.09.16
  Аре стига прах в очите бееее . . . Поредната лошо скалъпена рекламна кампания на НАП. Да не съм там, та да не знам! От няколко години знам, че каквото кажат ПР-четата от НАП обикновено става обратното. Що не кажете за обединението на "ревизии" в София от околните областни градове. Уж щяло това да повиши разкриваемостта, да се правят по смислени ревизии . . . А то каква била целта? Да могат да се контролират ревизорите от приближените до властта ръководители на НАП. Тоест, нема вече случайни ревизии, а всичко се дирижира на кой да му се начисли и на кой да му се признае ДДС-то например. И това начело с "любимата" ни г-жа Илияна Христова и стоящите и зад гърба директори! Аре с....р бе!

Напиши коментар:


Публикувай