Last news in Fakti

5 Октомври, 2016 13:50 1 558 0

Герхард Шрьодер ще е шеф в Nord Stream 2

  • северен поток-
  • газ-
  • герхард шрьодер

Бившият канцлер на Германия е известен с близките си отношения с руския президент Владимир Путин

Герхард Шрьодер ще е шеф в Nord Stream 2 - 1
Снимка: АП/БТА

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер ще оглави съвета на директорите на компанията Nord Stream 2, която е натоварена със строителството на „Северен поток – 2“. Това съобщава съобщава германският в. „Тагесшпигел“. Той се позовава на източник от компанията.

Регистрираната в Швейцария компания Nord Stream 2 е 100% собственост на „Газпром“.

Назначението на Герхард Шрьодер няма да е прецедент. Бившият канцлер също заемаше ръководен пост при изграждането на „Северен поток -1“.

От търговския регистър на швейцарския кантон Цуг става ясно, че назначението на Шрьодер е от 29 юли. В момента не е известно колко ще получава за дейността си. По неофициална информация член на борда на директорите е взел като възнаграждение €250 000 на година.

Строителството на „Северен поток -2“ среща съпротивата на Украйна и Полша. Целта на трасето е намали значението на транзитните страни при износа на руски газ.

Проектът Северен поток 2 предвижда да бъдат построени две подводни енергийни трасета с общ капацитет 55 млрд. куб метра годишно. Те трябва да свържат Русия и Германия по дъното на Балтийско море, а оттам да се подава газ до Великобритания, Холандия, Франция и Дания, заобикаляйки Украйна. Очаква се да бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 година.

Капиталовите разходи се оценяват на 8 милиарда евро, а общата стойност скача до 10 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА