1 288 7

„Газпром“ получи 50% от „Северен поток“

Стефанаки Йоанис

Руската компания „Газпром“ притежава 50% от акциите на „Северен поток – 2“, съобщава РИА Новости.

Агенцията се позовава на официално съобщение от енергийния концерн.

Строителството на „Северен поток -2“ среща съпротивата на Украйна и Полша. Целта на трасето е намали значението на транзитните страни при износа на руски газ.

Проектът Северен поток 2 предвижда да бъдат построени две подводни енергийни трасета с общ капацитет 55 млрд. куб метра годишно. Те трябва да свържат Русия и Германия по дъното на Балтийско море, а оттам да се подава газ до Великобритания, Холандия, Франция и Дания, заобикаляйки Украйна. Очаква се да бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 година.

Капиталовите разходи се оценяват на 8 милиарда евро, а общата стойност скача до 10 милиарда евро.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Варна
  Отговор
  1 11:29  12.12.16
  Вземете тази информация и с нея шибнете Борисов по кратуната. Лошият Южен поток се форматира в Турски и Серверен поток 2. Прави ми впечатление, че тук продължава да се мълчи, че едно от основанията на ЕС да спре проекта е нередностите при поръчките за строежа. Тоест Борисов и компания (Пеевски и Златев) са решили не само да топнат пръстче в кацата с меда. Искам да има наказани както за Южен Поток, така и за Белене и Бургас -Александруполис. Там има кражби от всички партии и следователно трябва да се лежи в затвора! Иначе някой ден този народ просто ще тръгне по улиците и ще избива наред когото хване. - Въобще няма да пита кой - кой е!

  Коментиран от #2, #3, #6

 • Трезвен
  Отговор
  2 16:14  12.12.16

  До коментар #1 от "Варна":

  Дрън-дрън-ярината! Не е построен и няма да бъде -"Сирата на сибир", не е построен и нямя да бъде "Южен поток", не е построен и най-вероятно, няма да бъде "Турски поток" .... Не тиражирай пропагандните и глупави лъжи на мутрите от русия!?

  Коментиран от #4

 • трололюбец
  Отговор
  3 18:09  12.12.16

  До коментар #1 от "Варна":

  И защо трябва да ни интересува за какви глупости си дават парите от Газпром ? И кой ти е казал , че ако изобщо има тръба , по нея задължително тече газ , особенно в страни където всичко е публично и цени "търговска тайна" не вървят ? А ако ще продават на най-ниска цена , за какъв чеп им са още десетина милиарда хвърлени на вятъра ? И най-вече откъде накъде трябваше ние да извадим горе долу толкова за любимия ти "Южен" , които щяхме да си върнем на кукуво лято от "транзита" за кефа на същите
 • aaa
  Отговор
  4 22:17  12.12.16

  До коментар #2 от "Трезвен":

  Не си много трезвен. Чети какво пише човека, че е истина. Знам го, не съм го чъл на пазара...

  Коментиран от #5

 • трололюбец
  Отговор
  5 12:52  13.12.16

  До коментар #4 от "aaa":

  Кое е ИСТИНАТА , бе пазарния ? Че България щеше да се набута за десетилетия напред с "печелившите" проекти , както десетилетия плащаше най-скъпия газ в Европа на "братски" цени ? Турския ти паток от 65 милиарда куб. стана на 17,5 и от тях за транзит я останат , я не , ако изобщо някой освен Турция поиска да купува от него . Северния е на същото дередже , още не е почнат , а срещу него и срещу Газпром има 3-4 дела в Европейския съд и кой знае още колко ще има занапред . Газпром бил купил 50% от акциите , ми ша ги купи , щото друг няма кой ! До 5-6 години в Европа ще минат изцяло на борсови покупки на газ и измислени "договори" за по 15-20 г ще има на куково лято . В Украйна вече 60-70 % от капацитета на тръбите е заявен от чужди компании , които ще купуват направо на границата и няма да питат никой откъде да си прекарват газа . Докога ще ни пробутвате някакви малоумници в Москва за "богоизбрани" дето каквото искат , това ще стане ? Явно за тебе е така , ама това не важи за останалите
 • трололюбец
  Отговор
  6 00:25  14.12.16

  До коментар #1 от "Варна":

  А сега аз да те "шибна" по кратуната с ТАЗИ информация : Украйна току що откри голямо находище на газ в териториалните си води и до 5 години възнамерява напълно да задоволява вътрешното потребление , също както и Румъния , а както скоро ще се изясни и България ! Защо ли това става сега , след като са платили по"братски" няколкостотин милиарда за "газчица" на "Москва" за последните 40-50 години : https://money.bg/economics/ukrayna-otkri-golyamo-gazovo-nahodishte-v-cherno-more.html
 • ИСТИНАТА
  Отговор
  7 20:36  01.02.17
  Ей, "трололюбец", по-спокойно бе човек, ще получиш инфаркт от тази злоба. Ясно че не си българин,но недей да плюеш . Знаеш че всичко е истина и че Народа ще потърси сметка,но тогава ти сигурно ще си вече "родолюбец"!

Напиши коментар:


Публикувай