1 904 2

Италия е изправена пред Рубикон за еврото

Снимка: АП/БТА
Снимка: АП/БТА
Венцислав Михайлов

Положението в Италия е толкова мрачно, че излизането на страната от Еврозоната е въпрос на време, заявява водещият икономист Ханс-Вернер Зин. Влиятелният германски икономист, който е бивш шеф на Института за икономически изследвания в Мюнхен, твърди в интервю за в. „Ди Велт“, че вероятността Италия да остане трайно като част от еврото, намалява от година на година.

Според него италианската икономика не е конкурентоспособна и през последните години не е предприела измерими усилия отново да стане конкурентна. Италианската индустрия е произвела 22 % по-малко в сравнение с времето преди финансовата криза и има все повече фалити. Младежката безработица е малко под 40%. „Нито една страна не може да издържи такава катастрофална ситуация“, казва Зин за в. „Ди Велт“.

Водещият германски икономист обаче е против излизането на Италия от Еврозоната. „В Италия, казва той, много се говори, но малко се прави“. Италианската икономика произвежда скъпо, за да е конкурентна в международен план. В сравнение с Германия след 1995 г. италианската продукция е станала с 42 % по-скъпа.

Нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц също защитава тезата, че Италия в дългосрочен план може да остане в еврозоната.

Последните данни на статистиката показват, че търговският излишък на Италия през юли е достигнал до 7,795 млрд. евро от 4,661 млрд. евро само месец по-рано.

Рязкото подобрение на търговския баланс на Апените се дължи на солиден спад на вноса с 8,3% (след понижение с 6,1% през юни).

В същото време търговският излишък на Италия с останалите страни - членки на ЕС нарасна през юли до 2,9 млрд. евро от 1,2 млрд. евро през юни, докато излишъкът спрямо търговските партньори извън ЕС се подобри от 3,46 млрд. евро до 4,88 млрд. евро. Италия усилено се готви да заеме мястото на Великобритания в близките месеци. Ако Острова мисли за своето отделяне, то Ботуша се готви да задълбочи своята интеграция в Общия пазар, посочват икономисти.

Кабинетът на Матео Ренци предприе нужните реформи и данните от статистиката показват, че те са били правилните.

Италия


Още по темата

 • ЕЦБ изчаква

  ЕЦБ изчаква

  На първото заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) след като Великобритания реши да излезе от ЕС не бяха направени никакви промени по ...
  21.07.2016
  739
  0
 • Нобелов лауреат очаква разпад на еврозоната

  Нобелов лауреат очаква разпад на еврозоната

  Нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Щиглиц е на мнение, че еврото спешно трябва да се реформира, за да оцелее. Затова е необходима солидарност, ...
  6.10.2016
  3 199
  7

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ами аз още нямам БМВ
  Отговор
  1 13:15  17.10.16
  Само дето още не сме били, там не сме осмърдили! Алеко Константинов - в "Бай Гсньо" - Булгар ! Булгар ! ББ? Една гнусотия и в Европа у нас. И що ще дъвчим без европейските донорски фондове? И кой ще връща дългове? Всичко днес е нищо друго освен КЬОР СОФРА - правителството поръчва и пирува с Бай Село зяпа и дълговете ще връща! Кораба потъва господа!Европейският " Титаник " е обречен. Време Първа класа да се спасява а трета е заключена в трюма! Мирише на лошо господа МАЙМУНИ!
 • Киро
  Отговор
  2 13:12  19.10.16
  С недъгаво комунистче, като ренци - това е резултата, драги зрители! Гърция номер 2. Но въпреки всичко, БВП на Италия през 2016 е по-високо от на Рашка! Смятайте пък там ква е трагедия!

Напиши коментар:


Публикувай