1 994 5

19 най-свободни, стабилни и ефективни икономики в света

Икономическият просперитет на една страна е съвкупност от редица критерии

19 най-свободни, стабилни и ефективни икономики в света
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Кои са най-силните, стабилни, свободни и ефективни икономики в света? Отговор на този въпрос дава британският изследователски институт Legatum, който в началото на октомври публикува за десета поредна година своята световна класация за просперитет — „Легатум просперити индекс".

Това е мащабно проучване, което подрежда най-развитите страни в света според 104 показателя, разпределени в 9 подкатегории — икономика, бизнес среда, управление, образование, здравеопазване, безопасност и сигурност, лична свобода, социален капитал и околна среда.

Един от най-важните компоненти в класацията е свързан със стабилността и ефективността на дадена икономика. Въпреки това икономиката на една страна не се определя единствено от тези два компонента. Тя е съвкупност от редица фактори като откритост, ефективност на финансовия сектор и икономическите възможности, предоставени на нейните жители.

Legatum провежда своето изследване в 149 страни по света, където събраните данни са най-достъпни и достоверни.

Изданието „Бизнес Инсайдър“ е подредило 19-те държави, които са получили най-много точки по най-много показатели в подкатегорията за икономика. Вижте кои са те:

1. Нова Зеландия

Това е най-добрата икономика в света, която е силно зависима от успеха на своя млечна промишленост и по-специално от успеха на компанията Fonterra, която е отговорна за около 30% от световния износ на млечни. Когато Fonterra жъне успехи, Нова Зеландия също просперира.

2. Холандия

Въпреки че е населяване от едва 17 милиона граждани, през 2015 г. Холандия успя да задмине всички страни с брутен вътрешен продукт (БВП) по номинална стойност от над 750 $ милиарда. Все пак концепцията за фондовата борса, такава, каквато я познаваме днес, възниква именно в Холандия в началото на 17 век.

3. Швеция

В съответствие със своите скандинавски съседи, Швеция е една щедра и отворена социална държава. Това означава, че данъците върху доходите са доста високи из цялата страна. Швеция е една от първите страни, които експериментират с отрицателни лихвени проценти, за да дадат тласък на мудната си инфлация.

4. Швейцария

Жителите на Швейцария, са далеч по-богати от жителите, на която и да е друга голяма икономика в свят. Икономиката на страната е изключително зависима от финансовите услуги, които предлага на света.

5. Германия

Брутният вътрешен продукт на Германия през последните години е най-високият в Европа, а пред нея стоят единствено САЩ, Китай и Япония, по отношение на номиналните стойности. Освен това тя се нарежда на трето място по износ в световен мащаб като всяка година изпраща в чужбина стоки за над 1 трилион долара.

Следват:

6. Дания
7. Норвегия
8. Сингапур
9. Люксембург
10. Великобритания
11. Австрия
12. Финландия
13. Канада
14. САЩ
15. Австралия
16. Белгия
17. Франция
18. Исландия
19. Япония


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Баш Българин
  Отговор
  1 10:45  01.12.16
  Къде е BG в тая класация? Защо сме след Люксембург и Исландия? УжасТ...
 • вАЛЕНТИН
  Отговор
  2 12:56  01.12.16
  ха така забравили Китай
 • вАЛЕНТИН
  Отговор
  3 12:58  01.12.16
  България е на 119 място а тук са до 19
 • 6666
  Отговор
  4 14:38  01.12.16
  Не е изненада за ВГ.Тревожи ме отсъствието на Расийя.

  Коментиран от #5

 • Бай хой
  Отговор
  5 20:57  01.12.16

  До коментар #4 от "6666":

  А тревожи ли те словоблудството независими? До колко Швейцария или например Холандия и Нова зеландия са независими? Колко дена биха просъществували независимо от чужди икономики?

Напиши коментар:


Публикувай