11 460 6

До 4% наказателна лихва за граждани

Венцислав Михайлов

Наказателната лихва за просрочени задължения на граждани няма да превишава основния лихвен процент на БНБ плюс 4%. Това ще стане, ако парламентът гласува окончателно промени в Закона за задълженията и договорите, които са предложени от депутати от Реформаторския блок, коментира в. „Стандарт”.

Гласуването на текстовете на второ четене е включено в дневния ред на парламента за тази седмица. Предложението на депутатите, което е подкрепено и от парламентарната комисия по правни въпроси, предвижда наказателната лихва за просрочени задължения на фирми, да бъде до основния лихвен процент на БНБ плюс 8%. В момента законната лихва за просрочия е в размер на ОЛП в сила от 1 януари, съответно от 1 юли, на текущата година плюс 10%.

В ЕС законната лихва за забава е не повече от 8% над основната лихва на съответната държава или на Европейската централна банка, става ясно от мотивите на депутатите към проекта. Освен това в много страни има различна лихва за гражданите и за бизнеса.

Например по-ниска законна лихва за забава на граждани има в Австрия (4%), Германия (5% + ОЛП на страната), Литва (5%) и Латвия (6%). У нас надбавката за плащане на просрочени задължения от над 10% е определена преди повече от 20 години при различна обстановка - икономическа нестабилност, висока инфлация и висок основен лихвен процент на БНБ, гласят мотивите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • некойси
  Отговор
  1 11:10  21.01.17
  Явно депутатите са започнали да теглят кредити.
 • Гого
  Отговор
  2 13:00  21.01.17
  Просто подхвърлят трохички на народа и гледат дали наивниците ще клъвнат пред изборно. Само че за най големите проблеми като корупция правосъдие и доходи нищо не се прави!
 • Бай бой
  Отговор
  3 15:54  21.01.17
  И не само че теглят ами явно и закъсняват с плащанията на вноските и да не им е солено си го правят да им е по удобно
 • ддд
  Отговор
  4 19:54  21.01.17
  а такси и таксички? като не е с лихва от таксите ще дръпнат ПРОМЯНА НЕ МОЖЕ ДА ИМА
 • АГАТА
  Отговор
  5 22:04  22.01.17
  БНБ да върви на .......
 • Борката
  Отговор
  6 23:41  22.01.17
  Много лесно Ни манипулират. Държавата е скапана и вече окрадена. Никой не мисли за след 20г. напред, как ще е знаете ли ????

Напиши коментар:


Публикувай