Last news in Fakti

30 Декември, 2023 08:37 1 925 8

Най-големите банки в света съкратиха близо 62 000 служители

  • работа-
  • съкращения-
  • банки

Основната причина за съкращенията е, че финансовите институции не могат да се справят с бързото повишаване на лихвите в САЩ и Европа

Най-големите банки в света съкратиха близо 62 000 служители - 1
Снимка: Shutterstock

Водещите финансови институции в света съкратиха близо 62 000 работни места през 2023 г. при липса на стабилност, на фона на спад в броя на сделките и регистрациите на фондовите борси, съобщава Financial Times (FT).

През отминаващата си вече година се случи едно от най-големите съкращения на работни места след финансовата криза преди 15 години. Според FT „топ 20 банки съкращават най-малко 61 905 работни места“. По време на световната финансова криза от 2007-2008 г. тези организации съкратиха повече от 140 000 работни места, се казва в публикацията.

Половината от тези съкращения са настъпили в инвестиционни банкови организации на Уолстрийт, които не могат да се справят с темповете на повишаване на лихвените проценти в САЩ и Европа. В предишни години, като 2015 и 2019 г., големите съкращения на работни места в банките бяха причинени от големи намаления на лихвените проценти от европейските кредитори.

„В момента повечето банки нямат стабилност, нямат инвестиции, нямат растеж – и вероятно ще има още съкращения на работни места“, каза пред вестника Лий Тъкър, собственик на фирмата за набиране на персонал Silvermine Partners. „Ако управлявате отдел и вашият шеф ви помоли да пестите пари, съкращавате персонала си или се уволнявате“, каза експертът.

Гаурав Арора, ръководител на конкурентния анализ в Coalition, вярва, че 2024 г. „ще бъде продължение на историята от 2023 г.“ „Банките стават все по-консервативни“, добави консултантът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БеНеБе

    15 1 Отговор
    е политическа структура , обслужваща мафията
  • 2 РАЗБИРАЧ

    12 1 Отговор
    ИДВА ИИ.
  • 3 Така Така

    17 1 Отговор
    След сащ и твхните роби, Банките са на гнусното нещо на земята
  • 4 е-Банка

    17 0 Отговор
    За какво са им служители и офиси, като има ИИ със счетоводен профил? Банките могат да ви дерат изцяло онлайн.
  • 5 Колапса идва

    20 0 Отговор
    Лъжете се, че няма финансова криза. Има голяма зейнала бездна и тя не е от високите лихви а от доларите печатани без покритие. През годината фалираха две големи американски банки, уволнените служители са хиляди и то на новия континент. Не напразно е там. За да измъкнат искат Европа да падне на земята а те победоносно да тъпчат гърчиштото и тяло...

    Коментиран от #8

  • 6 неспасяеми фашаги

    17 0 Отговор
    А в БГ българоалбанските реотани все още 33% смятат че годината била добра . Нармално е , бавнозагравящите още не могат да "стоплят" от къде духа вътъра .
  • 7 Борда да си получи дивидьнтиТИ

    3 0 Отговор
    Служители ... а някой брои ли аутсорсинга, т.н. колцентрове?
  • 8 312

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Колапса идва":

    Сигурно си изтъкнат икономист и знаеш много неща, които ние не знаем. Благодаря ти, че ни отваряш очите.