778 3

Германия – главна цел на китайските инвеститори

През миналата година китайски компании са увеличили почти три пъти инвестициите си в Европа

Анатоли Стайков

Германия е главна цел за китайски инвеститори, които придобиват фирми в Европа. През миналата година китайски компании са увеличили почти три пъти инвестициите си в Европа - от 30,1 на близо 86 милиарда евро, като имат участие в 309 фирми или са ги придобили, съобщава консултантската фирма Ernst&Young. Това е повече от изминалите четири години взети заедно.

С придобиването на 68 фирми и предприятия, Германия се превръща в любима инвестиционна цел за китайския бизнес, като така изпреварва Великобритания, където броят им е 47. Специалистите от Ernst&Young очакват въпреки растящите трудности, интересът на китайските инвеститори да продължи да се увеличава. Именно инвестициите от Далечния изток станаха обект на разгорещени дискусии, защото китайското правителство официално си е поставило за цел да стане световен лидер в областта на технологиите.

Китай в никакъв случай не е най-големият инвеститор в ЕС – той заема едва четвърто място след САЩ, Швейцария и Франция. Американските компании водят сред инвеститорите с голяма преднина и са най- активните инвеститори в Германия с 162 купени фирми. Повече от половината от 86-те милиарда китайците са заплатили за една единствена компания, която по сведения на Ernst&Young е струвала 44 милиарда евро. Това е швейцарската фирма Syngenta, която произвежда аграрна химия и семена за посев.

Най-голямата актуална придобивка на китайците в Германия е фирмата- производител на роботи Kuka от Аугсбург, чиято цена е била 4,7 милиарда евро. Междувременно китайските инвестиции в Европа през миналата година са намалели малко: през първото полугодие на 2016 г. китайски купувачи са придобили 176 европейски фирми, а през второто техният брой е 133. Експертите от Ernst&Young свързват тази тенденция основно с два фактора – резервите спрямо китайски инвеститори в Европа и опита на китайското правителство да спре изтичането на капитали в чужбина.

Германия


Още по темата

 • Китайската борса ентусиазирана от решенията на Тръмп

  Китайската борса ентусиазирана от решенията на Тръмп

  Китайската борса в Шанхай (SSE) и през настоящата работна седмица (23-26 януари) отново отчете повишение, сега с 1,1%, се отбелязва в анализ на ...
  26.01.2017
  862
  0
 • Китай налива $14,5 млрд. в интернет

  Китай налива $14,5 млрд. в интернет

  Китай налива $14,5 млрд. в интернет. Това ще става чрез нарочно създаден Китайски инвестиционен фонд за интернет комуникации. Официалните власти ...
  23.01.2017
  695
  0
 • Защо Китай откри Давос?

  Защо Китай откри Давос?

  Защо Китай откри Давос? Това ще е основният въпрос на откриващия се днес в Швейцария икономически форум. За първи път държавният глава на Китай Си ...
  17.01.2017
  1 559
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 04:35  31.01.17
  Усетиха че Тръмп се готви да ги гилотинира с вносни мита и се насочеха към Европа.Е,...извадиха го голям като конфискуваха амерския морски дрон,разкарват някакви бойни кораби дразнейки американците,но ...всичко се плаща!А колко е много китайския нароооод...че и гладен:)
 • незнайко
  Отговор
  2 12:11  31.01.17
  Само ние мислим, че са гладни. Те са велик народ доказал се във времето. Да идват и в БЪЛГАРИЯ, вместо турските инвеститори.
 • БайХОЙ
  Отговор
  3 08:29  02.02.17
  Тук в България знаете ли колко много китайски молове са направили.

Напиши коментар:


Публикувай