621 1

ЕС трябва да се отърси от желанието да накаже Великобритания

Грешният подход на ЕС към британците заплашва да разклати основите на съюза

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Европейският съюз трябва да преглътне разочарованието и огорчението и да договори добра сделка с Великобритания след излизането на страната от съюза. Това е основната теза в анализа на германския икономист Ханс-Вернер Шин за сайта Project Syndicate.

С излизането си от ЕС, Великобритания е готова да се откаже от всичко. Европейските лидери обаче, не са готови да позволят това да се случи или поне не и преди страната да плати необходимата цена.

ЕС настоява, че Великобритания не може да търгува свободно на единния европейски пазар, без да приеме свободното движение на хора. Тава отчасти се дължи на опасенията, че и други страни от ЕС ще се опитат да поемат по пътя на Brexit, ако видят, че съюза не наказва „отцепниците“.

Шин обаче твърди, че желанието на ЕС да накаже англичаните за решенията им е изключително грешен подход. Според него, спирането на свободния достъп на Великобритания до европейските пазари ще навреди на европейците по същия начин, по който и на британците.

Ако ЕС не промени подхода си, рискува да се превърне в общност, в която само шепа страни са доволни, а останалите искат да напуснат, но ги е страх.

Четете пълния текст на коментара на Ханс-Вернер Шин във Факти.бг!Още по темата

 • Украйна, Либия и Египет във фокуса на ЕС

  Украйна, Либия и Египет във фокуса на ЕС

  Реформите в Украйна, ситуацията в Либия, отношенията с Египет и актуалните развития по Близкоизточния мирен процес бяха основните теми на редовното ...
  6.02.2017
  624
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 09:38  06.02.17
  Като ние ще сме от доволните страни защото само ще си усвояваме еврофондове 😂

Напиши коментар:


Публикувай