606 0

Украйна, Либия и Египет във фокуса на ЕС

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Реформите в Украйна, ситуацията в Либия, отношенията с Египет и актуалните развития по Близкоизточния мирен процес бяха основните теми на редовното заседание на Съвет „Външни работи“, което се проведе днес в Брюксел. България бе представена от посланик Димитър Цанчев, постоянен представител на страната ни към ЕС.

Първите дипломати на 28-те потвърдиха подкрепата за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Изразиха дълбока загриженост от ескалацията на напрежението и тежката хуманитарна ситуация в източната част на страната, като призоваха за пълно и стриктно изпълнение на споразуменията от Минск. Министрите приветстваха напредъка на Украйна в провеждането на реформи, като подчертаха необходимостта от продължаване на усилията в борбата с корупцията и върховенството на закона.

„Не трябва да пренебрегваме реформите, които рефлектират върху положението на националните малцинства в Украйна“, заяви в изказването си посланик Димитър Цанчев. България се надява, че планираната децентрализация и подготвяните закони за образованието и за държавния език ще отчетат интересите на националните малцинства в страната, включително и българското, подчерта той.

Друга водеща тема в дневния ред на министрите бе ситуацията в Либия. Изразена бе подкрепа за правителството на националното единство и усилията на съседните на Либия страни за улесняване на либийския политически процес под егидата на ООН. Подчертана бе необходимостта от продължаване на тясното сътрудничество за намаляване на миграционния натиск и разрушаване на бизнес модела на мрежите за трафик на хора чрез операция „София“ и обучение на либийската брегова охрана. ЕС ще продължи да изпълнява програми в подкрепа на Либия в областта на гражданското общество, здравеопазването, образованието, младежта и сигурността на обща стойност от 120 млн. евро.

Министрите обсъдиха развитието на отношенията на ЕС с Египет. Отбелязана бе ключовата роля на Египет в борбата с тероризма и миграцията. Посочено бе, че спазването на правата на човека и жизненото гражданско общество имат важно значение за стабилността на страната. Постигнато бе съгласие за отправяне на покана към външния министър на Египет Шукри за участие в следващ Съвет „Външни работи”.

Съветът обсъди актуалните развития по Близкоизточния мирен процес. Потвърдена бе позицията, че решение на конфликта може да бъде постигнато само на основата на две държави, чрез директни преговори между Израел и Палестинската автономия. Заявена бе готовността на ЕС да съдейства за възобновяване на диалога между двете страни, включително чрез участието си в Квартета.

София / Белгия


Още по темата

 • Безпокойство в ЕС от Тръмп

  Безпокойство в ЕС от Тръмп

  Американският президент Доналд Тръмп увеличи безпокойството сред европейските лидери, които се събраха в Малта за важни разговори относно бъдещето на ...
  3.02.2017
  930
  9
 • ЕС трябва да се отърси от желанието да накаже Великобритания

  ЕС трябва да се отърси от желанието да накаже Великобритания

  Европейският съюз трябва да преглътне разочарованието и огорчението и да договори добра сделка с Великобритания след излизането на страната от съюза. ...
  6.02.2017
  601
  1
 • ЕС заедно за санкции срещу Русия

  ЕС заедно за санкции срещу Русия

  Европейски дипломати подкрепиха удължаване на санкциите срещу Русия, съобщи WBOC. В момента в ЕС няма яснота, за това какви са плановете на новия ...
  6.02.2017
  1 802
  14
 • Първо ще си платят и след това Brexit

  Първо ще си платят и след това Brexit

  От ЕС предупредиха Великобритания, че всеки финансов ангажимент, който страната е поела, трябва да бъде изпълнен, преди тя да излезе от Съюза, съобщи ...
  7.02.2017
  1 942
  3

Напиши коментар:


Публикувай