871 2

Русия строи електроцентрала в Южен Иран

Анатоли Стайков

Русия пристъпи към строителството на топлоелектроцентралата "Сирик" в южната иранска провинция Хормозган. В тържествената церемония участваха руският министър на енергетиката Александър Новак, иранският му колега Хамид Читчиан, губернаторът на провинцията Джасем Джадари и други официални лица от двете страни, съобщи ТАСС.

Договорът за изграждане на четири енергоблока на ТЕЦ "Сирик" (първоначално наречена ТЕЦ "Хормозган"), всеки от които по 350 мегавата, бе подписан от руската компания Технопромекспорт и Иранската холдингова компания за производство на електроенергия от ТЕЦ-ове през юли миналата година.

Новак отбеляза, че изграждането на ТЕЦ "Сирик" с обща мощност 1400 мегавата и по-нататъшната й експлоатация ще окажат положително въздействие върху цялата икономика на Иран.

По думите му финансирането на строителството ще стане в рамките на предоставения на Иран руски експортен петгодишен държавен кредит от 1,2 милиарда евро.

Строителната площадка на ТЕЦ "Сирик" е на 130 км от иранския пристанищен град Бендер-Абас, разположен на брега на Персийския залив. Изпълнението на проекта е планирано за 55 месеца.

Пускането на първия блок е предвидено за 2020 година, а на четвъртия - за 2021 година, посочва ТАСС.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Orchard
  Отговор
  1 08:07  21.02.17
  Само да не е като в Сирия преди 20-тина години , за обогатяване на ядрен материал и израелците да повторят operation ORCHARD (между другото е много показателна за нивото на руската техника) , на който му е интересно да прочете.

  Коментиран от #2

 • Реалист
  Отговор
  2 19:33  23.02.17

  До коментар #1 от "Orchard":

  Навежда на размисъл дали не е заобикаляне на забраната за производство на атомно оръжие. Не са за вярване нито аятоласите, нито ушанките

Напиши коментар:


Публикувай