517 1

Колко екскурзовода има в България?

Стефанаки Йоанис

Регистрираните екскурзоводи са над 1200 в България, показват данните на Министерството на туризма. Днес е Международният ден на екскурзовода. Министърът на туризма доц. д-р Стела Балтова поздравява всички колеги, като им пожелава да бъдат „здрави, винаги естествено усмихнати, да имат много доволни туристи и да продължават да бъдат най-добрите посланици на страната ни пред света“.

Професията "Екскурзовод" може да се упражнява само от лице, което отговаря на изискванията за образование, практическа подготовка и професионална квалификация, определени в наредба към Закона за туризма. Лицето трябва да има екскурзоводска правоспособност и да е вписано в списъка на правоспособните екскурзоводи, част от Националния туристически регистър.

Професията е любопитна, желана, модерна и е добра инвестиция. Развива общата култура и създава нови умения. Тя дава възможност да се надгражда, защото в тази дейност винаги има какво още да се учи.

Екскурзоводът не може да бъде случаен човек, който просто знае чужд език. Той е ерудирана и широко скроена личност. Затова са нужни добра подготовка, езикови умения за организация и общуване с хората. Екскурзоводът трябва добре да познава историята и географията на страната. Той има най-тесен контакт с туристите. Качеството на работата им е с пряко отношение към създаването на устойчив интерес към България.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Пешо от Небраска
    Отговор
    1 00:01  22.02.17
    А много ми се искаше да попитам екскурзоводите полагат ли някакъв физически тест за работна годност?! Последният път (2011г.), когато бях със семейството си в България и някаква МЕЦАНА дето се потеше обилно и добавяше миризма в микробуса в който шофьорът ПУШЕШЕ, ни обясняваше как тя няма да се качи на платото (Мадара), защото физически и било невъзможно и ние трябва сега да изслушаме всичко по време на пътя... Тааа - хубаво е написано за екскурзоводите ама какво правим, когато местата са труднодостъпни, а човека, който трябва да ни обясни историята на мястото е 200кила???? Може да проверите в интернет - публикувал съм около 2 часа видео с тази жена, която ни беше ЕКСКУРЗОВОД и има 4 страници възмутени коментари на цялата ни група! Посрещаше ни в микробуса и ни изпращаше от микробуса - Благодарим, но решихме да предупредим останалите да не се подвеждат по офертата за ЕКСКУРЗОВОД!

Напиши коментар:


Публикувай