1 025 2

Голям недостиг на кадри и във водния сектор

Проблемът в сферата се разраства

Константин Карагьозов

"Има абсолютен недостиг на технически кадри във водния сектор и ще бъде подадено искане за включване на най-търсените специалности в списъка на защитените." Това каза министърът на околната среда Ирина Костова на форум за образованието и реализацията на кадри във водния сектор, цитирана от БНР.

Според ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. Иван Марков това ще доведе след време до липса на кадри в цялото стопанство, в частност в строителния и водния сектор.

Заместник-ректорът на Химикотехнологичния и металургичен университет проф.Саня Терзиева и преседателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов също подкрепиха тези теории.

"Как да привлечеш един млад човек да работи на една пречиствателна станция, да вземем например Враца, с едно заплащане, което е многократно под средното за страната?", запита Иванов.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 21:13  21.03.17
  Че защо уволняват наред във ВИК София област,това недостиг ли е или излишък?
 • Лупи
  Отговор
  2 11:05  22.03.17
  Е кой нормален инженер ще работи за парите давани във водния сектор в момента? Внесете си молдовци, както някой гений реши да правят по черноморието или по-добре афганистанци и сирийци, те ще преобразят водния сектор. Ама вие искате да се работи качествено? Ами назначете си немски инженер... аааа чакай, не можете да си позволите 5000 евро заплата... ее ами тогава назначете си цигани, те разбират от всичко. Не може системно да унищожаваш образованието 20 години насам, не може да предлагаш неадекватно ниски заплати в сектора, да принудиш хората да се изнесат в чужбина или да се преквалифицират и да ревеш, че няма кадри! Не може! Нямате право да сте толкова нагли!

Напиши коментар:


Публикувай