Last news in Fakti

30 Март, 2017 09:32 2 683 13

Андрей Делчев: Има олигопол при горивата, който не е забранен

  • андрей делчев-
  • монопол-
  • картел-
  • горива

Ниските цени на горивата в бензиностанциите на Марешки са комбинация между силно некачествени горива и потенциални данъчни измами, които може да са извършени от негови посредници по веригата". Това заяви за "Здравей, България" Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

В сряда Комисията за защита на конкуренцията обяви в сряда, че няма картел при горивата. Становището идва, въпреки че допреди няколко месеца Комисията твърдеше, че има категорични доказателства, че шест вериги бензиностанции са договаряли цените си и че те ще бъдат глобени.

"Освен че няма картел при горивата, няма и монопол", категоричен беше Делчев.

Той коментира обвиненията на бизнесмена Веселин Марешки с думите: "Има олигопол, който не е забранен. Това е, когато на върха на бизнес веригата има няколко фирми, които имат преобладаващ пазарен дял, но те са конкуренти".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ричи Рич

    13 0 Отговор
    "...... в олигополите фирмите не се конкурират ценово - обикновено се получава негласно споразумение за общо ниво на цените, така че да не се ощетяват помежду си. Такава форма на олигопол се нарича картел. " Нещо не разбирам автора!!!
    Уикипедия
  • 2 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    14 0 Отговор
    Олигопол има там където има много олигофрени !!!

    Ако финансовият министър не ти даде точен отговор колко и на кого са данъчните складове за горива -трябва не забавно 5-10 хиляди човека да се изтърсят пред НС и Мин. съвет и тогава Олигопола ще изчезне без време!!!
  • 3 Няма Ко Да Стане

    19 0 Отговор
    То май Делчев не знай ко говори, да види че на бензиностанциите до обекти на Марешки цените са като на VM, а в същото време в същия град но в другата посока, на същата фирма са с 20ст. по скъпи и що така става??? Нали имаме институции, аааа забравих те тези институции глобяват само "обикновенните" граждани, нищо хубаво не ви пожелавам и с уважение поздравявам майките и лелите на всички управници ;)

    Коментиран от #4

  • 4 911

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Няма Ко Да Стане":

    Ами не му е изгодно да направи този прост извод. Според него излиза, че като си купя гориво от Марешки в Айтос на изхода за Руен, купувам некачествено или контрабандно гориво, а като го купя от Лукойл на изхода за Бургас само с 1 стотинка по-скъпо си купувам легално и качествено гориво. Може би точно тази стотинка в повече позволява на Лукойл да не продава на загуба.
    Явно мислят нас за обигофрени. Напоследък се сетих, че вече 45 години не съм забравил устройството и употребата на АК 47, та да взема да се кооперирам с някой, който го има, та поне да не си отида бадева от тоя свят.
  • 5 onq s konq

    9 0 Отговор
    Зеха да изтръпват тия ,особено след влизането на Марешки и партията му в Парламента!А като НЯМА ЗА КАКВО ДА СЕ ХВАНАТ,КВО ГИ БЪРКА ДА ЗАПОЧНАТ ДА ТРЪБЯТ ЧЕ ГОРИВАТА МУ СА НЕКАЧЕСТВЕНИ?Крайно време е подобни представители на разни "асоциации" ако не могат да защитят твърдението си за нечии НЕКАЧЕСТВЕНИ ГОРИВА чрез резултати от съответни проверки на оторизиран орган и СЪСТАВЕНИ АКТОВЕ,ДА БЪДАТ СУРОВО СЪДЕНИ ЗА НАКЪРНЯВАНЕ И ЗЛЕПОСТАВЯНЕ НА ЧУЖД БИЗНЕС.
  • 6 3333

    6 1 Отговор
    Олигопол означава монопол, принадлежащ на олигарси. Олигарсите са хора, които са в бизнеса, но имат връзки и влияние върху изпълнителната и законодателната власт. Според законите в страната, на това му се вика търговия с влияние, и никак не е законно.
  • 7 надали

    4 0 Отговор
    Вижте му физиономията само му вижте фасона на Андрей Делчев!
    а като на Марешки горивата са некачественни защо вече толкова време потока към бензиностанциите му само се уваличава
    а да не давам личен пример от бензиностанция на Лукойл какъв резултат имам..............................
  • 8 Гого

    5 0 Отговор
    А как ще обясни че в Македония Лукойл продава на 1,60 бензина стига са ни залъгвали знаем че Рапон-Бей си пие пиенето с Златев.
  • 9 Росен Миленов

    6 0 Отговор
    Близо десет години съм работил по линия контрабанда в службите. Това е бизнес, покровителстван от държавата, т. е. от политиците през всички години на прехода. За месец политик и олигарх крадат, чрез различни схеми с горива, по 20-30 млн. лв. Годишно с близо 3 млрд. лв. се ощетява хазната и потребителите от неплащане на акциз и ДДС и нереални пазарни цени. Освен, че имаме монополист - производител, политиците създадоха и монополист - вносител. Тази политико-олигархична каста е купила всички.
    В БЪЛГАРИЯ Е НАЛИЦЕ МАФИЯ, КОЯТО УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖИ ОБЩЕСТВОТО В ПЛЕН ВЕЧЕ БЛИЗО 30 ГОДИНИ.
    Тази престъпна организация има пирамидална структура, която кореспондира с йерархичната структура на държавното управление.
    Повече прочети тук - http://dogovorat.com/post-3/
    Затова организирам РЕФЕРЕНДУМ ЗА СЪДЕНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛИЦА ОТ ПРЕХОД. Виж тук - https://www.facebook.com/referendum.politici/
  • 10 ПЕШО ИСТИНАТА

    3 0 Отговор
    Гледам ,погледа на този джелмен и виждам че няма да има демонополизация ,и че нямат и намерение . Както в политиката , така вникономиката , демек всичко е под контрол. НО ВСЕКИ ОТ НАС УСЕЩА ЧЕ , НЕЩО МЕ Е НАРЕД , И НЕ Е КАТО ГЕРМАНИЯ И ДАНИЯ ДА РЕЧЕМ , ХЕМ СМЕ В ЕВРОПА ПО ДОКУМЕНТИ И ФАКТИ НО НА ПРАКТИКА СМЕ У АФРИКАИ ИЛИ В СИБИР. ЗАБЕЛЯЗВАМ В БГ, ВСИЧКО Е В ЗАСТОЙ , ДЕМЕК КАДРУВАМЕ ИЛИ ЧАКАМЕ НЕЩО,НЕВОЛЯТА МОЖЕ БИ .КОЙТО Е БИЛ ПО ЕВРОПА , ВЕДНАГА ВИЖДА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ НИ, ПО ВСИЧКО .
  • 11 ГоУст

    1 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Ниските цени на горивата в бензиностанциите на Марешки са комбинация между силно некачествени горива и потенциални данъчни измами....."
    За първото не съм съгласен - аз съм зареждал газ доста пъти и нямам никакви проблеми...колата върви добре и харчи нормално - за разлика от ЛУКОЙЛ-ска или ГАЗПРОМ-ска газ примерно.
    За второто с данъчните измами тук вече вероятно е прав. Не мога да кажа.....но факт е че няма пост-терминали на Марешковите бензиностанции...
  • 12 Веско

    0 0 Отговор
    Олигополния пазар върви ръка за ръка с картел.
  • 13 Баси

    2 0 Отговор
    Трябва да си тотален и....т , за да не знаеш, че олигопол е по-лошо от монопол. Т...п народ - всеки има в ръката си интернет, а чете вестници.