Last news in Fakti

18 Април, 2017 11:15 2 355 8

Работещият българин плаща повече данъци от гърка

  • българин-
  • данъци-
  • гърция
Работещият българин плаща повече данъци от гърка - 1

Работещият българин плаща повече данъци от гърка, който се намира в тежка икономическа криза и се оплаква от високите данъци.

Това става ясно от доклад на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), в която членуват страните с развити икономики.

Данъчната и осигурителната тежест в България върху доходите е 41,4%. От тях 23,34% са за сметка на наемния работник (13,34% осигуровки и 10% данък доход), а останалите 18,36% са осигуровките, които плаща работодателят.

Със своите 41,4% България е над средните 36% за страните от ОИСР за 2016 г. Българите се доближаваме до Швеция с нейните 42,8% данъци.

Отстъпките за работещи родители в България са символични. За 2016 г. се дава възможност годишната данъчна основа само на единия родител да се намали с 200 лева - при едно непълнолетно дете. Намалението е 400 лева - при две деца; и 600 - при три и повече непълнолетни деца.

През 2016 г., на най-високо данъчно бреме за един работещ в семейство с две деца на средната работна заплата е била във Франция (40%). Белгия, Финландия, Гърция, Италия и Швеция е имал данъчни клинове между 38% и 40%. Нова Зеландия има най-ниската данъчна тежест за тези семейства (6,2%), следвана от Чили (7%), Ирландия (8,3%) и Швейцария (9.1%). Средната стойност за страните от ОИСР е бил 26,6%.

От класацията става ясно, че работещите в Гърция, Испания, Естония и Полша плащат по-ниски данъци.

Между 2015 г. и 2016 г., най-голямото увеличение в данъчната тежест за един работещ в семейства с деца е в Нова Зеландия (1.24 процентни пункта). Най-големите спадове са в Австрия (2.68 процентни пункта), Португалия (2.50 процентни пункта), Белгия (1.73 процентни пункта), Унгария (1.60 процентни пункта) и Ирландия (1.03 процентни пункта).

България не членува в ОИСР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    18 3 Отговор
    По-ниски данъци.
    По-развита икономика.
    По-високи пенсии.
    По-високи заплати.

    Абе Бойко кво приказваше преди за ниските данъци в България?

    Що е ниско потреблението в страната ни? Ми щот огромен процент от заработеното отива в държавата. После в бездънните ями наречени "държавни поръчки".
  • 2 БЕДЕН СЪМ

    4 0 Отговор
    Лъжат тези !
  • 3 onq s konq

    3 8 Отговор
    Ако инормацията беше верна,ЗАЩО 16000 ГРЪЦКИ ФИРМИ СИ ПРЕМЕСТИХА СЕДАЛИЩЕТО И РЕГИСТРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ?Сигурно щото са прости...гърци?!Има и друг момент-След задълбочени консултации със счетоводни експерти и специалисти в икономическата сфера НА ТЕОРИЯ нещата може и да изглеждат така,защото ЕС НИ ЗАДЪЛЖАВА ДА ВДИГНЕМ ДАНЪЦИТЕ и то не само върху алкохола и цигарите.На практика обаче нещата са съвсем други!

    Коментиран от #5, #8

  • 4 гост

    14 0 Отговор
    България стимулира размножаването на безработни, неуки и непълнолетни родители, крайно негативно спрямо нормите на ЕС. Не знам какъв е плюса ни, че сме в ЕС при положение, че инвестициите отиват в мутренски джобове, програмите за развитие са фиктивни, и най-вече законите не са това което са в ЕС. Нито налагат натиск и контрол за корупцията, нито налагат копиране на разумните законови промени. Едно семейство в Германия отглеждащо 2 деца получава с 20-30% повече от брутния си доход. У нас дават на работещите по 20лв на дете за година и никакви детски или др. 15г. циганки с по 2 деа взимат доста повече всеки месец, получават ваучери за храна, майчинство, след това детски, а на всичкото отгоре бабата получава детски за самата майка?!? Добави и кражба на ток, вода и др плюс някаква нелегална заетост, която е на 100% чист доход и се получава, че България е страна за развитие на цигани, а не Европейска страна за работещи и интелигентни млади семейства.
  • 5 Някой

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Да ти обясня.
    Има различни видове данъци. Та в статията н се говори за корпоративният данък (който плащат юридическите лица), а с говори за данъците които плащат наетите лица.
    А корпоративните данъци в България са по-ниски защото така им отърва на твоите приятели които освен че са в политиката държат цяла България с фирми и обръчи от фирми. А те не обичат действието изваждане, обичат само събиране и умножение.
    Ако те попитам твоето БМВ по-трошливо ли е или по-грозно? Какво ще ми отговориш?
    Това е като манипулацията която си написал.

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Еса пък аз щи обясня:Питам те ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ НА ЮРИДИЧЕСКОТО ЛИЦИ Т.Е. ШЕФА плаща ли същия процент данъци като работниците от заплатата си?Плаща и е също "наето лице" на базата на ДВУСТРАНЕН ДОГОВОР при постъпване на работа на работника,т.е. ШЕФА НАЕМА РАБОТНИЦИТЕ ДА БАЧКАТ,А РАБОТНИЦИТЕ НАЕМАТ ШЕФА ДА ГИ РЪКОВОДИ!А що се отнася до БМВ-то ми -верно че е трошливо,но пък грозния си ти.
  • 7 Тошо

    0 1 Отговор
    Няма лъжа, няма измама.
    Сиреч; 220 лева коледни бонуси, а у картата на банкомата 147,68 лв.
    А къде е ягнето ?
  • 8 октан

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Брато, ти май си влюбен в своята Баварка? Не бива чак толкова, все пак това е кола, не е жена! Наистина данъците са висок % от доходите, вярно изглеждат ниски, но като цифри, а съпоставката в проценти и стоимост към общия доход на работника ги прави от най-високите. Лично съм гласувал за възлюбеният ти бате Бойко 3 пъти и все съжалявах после за това, но не виждах за кого другиго да гласувам тогава? Е, сега се пояниха и други партии надежди, но тогава просто нямаше, само едрите.